Този уикенд милиони хора ще се насладят на най-новото небесно чудо: пръстеновидно слънчево затъмнение, което ще се появи на небето в Западното полукълбо, съобщават Ню Йорк Таймс.

"Огненият пръстен" на затъмнението ще започне в Орегон в събота сутринта, ще премине през американския Югозапад и ще напусне Съединените щати през Тексас. То ще премине през полуостров Юкатан в Мексико и ще пресече редица държави от Централна Америка, преди да достигне Южна Америка. Там ще премине през Колумбия и Бразилия и ще завърши пътя си над Атлантическия океан.

Снимка Pixabay: Слънчево затъмнение

Ще повторим това два пъти в тази статия: Запомнете, че никога не трябва да гледате директно към частичното затъмнение - носете защитни очила или използвайте алтернативен метод за наблюдение, за да предпазите очите си.

Слънчевото затъмнение се случва, когато Луната се намира на точното място между Слънцето и Земята, за да закрие Слънцето от погледа ни. Когато това се случи, част от Земята се къпе в лунна сянка. Естествено съвпадение е, че Слънцето и Луната изглеждат с еднакви размери на небето. Въпреки че Слънцето е приблизително 400 пъти по-голямо от Луната, то е и около 400 пъти по-далеч от Земята.

Орбитата на Луната не е идеална окръжност, а леко елиптична. Пръстеновидното слънчево затъмнение се случва, когато Луната е в най-отдалечената си точка от Земята, или в апогея. Това я прави да изглежда малко по-малка от Слънцето. По време на пълното пръстеновидно затъмнение, или максималната фаза на затъмнението, разликите в размерите правят видим оранжев ореол около Луната - така наречения "огнен пръстен".

За разлика от това, пълното слънчево затъмнение се случва, когато Луната е достатъчно близо до Земята, за да блокира напълно Слънцето, в резултат на което небето става тъмно като нощ. По време на пръстеновидно затъмнение небето притъмнява, за да изглежда като по здрач.

Най-добрите места за наблюдение на затъмнението са по пътя на пръстеновидността, на места, които се намират в сянката на Луната по това време.

По време на пръстеновидно или частично слънчево затъмнение никога не трябва да гледате директно към слънцето без подходящи предпазни очила.

Събитието ще започне с частично слънчево затъмнение, при което Луната бавно ще погълне повърхността на Слънцето. Тази фаза, наречена първи контакт, ще продължи около един час и 20 минути, според НАСА.

Втората фаза на контакта е пръстеновидността, когато Слънцето ще изглежда като огнен пръстен в небето. Около 90 % от слънчевата повърхност ще бъде закрита от Луната в продължение на една до пет минути, в зависимост от мястото на наблюдение. По време на тази фаза небето ще потъмнее, животните може да се объркат, а растенията да се свият.

След пръстеновидното затъмнение Луната бавно ще се отдалечи от Слънцето, създавайки ново частично слънчево затъмнение. Тази трета контактна фаза ще продължи още час и 20 минути. При четвъртото съприкосновение, когато Слънцето отново се разкрие напълно, затъмнението ще приключи.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм