Мярката за задържане на 41-годишната майка, обвинена в жесток побой на осиновеното от нея 2-годишно момиченце, гледа днес Районният съд в Пловдив. Според последните данни, детето все още е в кома. Първоначалните доказателства на разследващите сочат, че травмите по тялото на детенцето са нанесени от жената, която се е грижела сама за него. Назначена е комплексна съдебна психиатрична и психологична експертиза на майката, чието заключение се очаква да бъде изготвено днес.
===========================

С помощта на Европейската космическа агенция установяват щетите от последния ураган в Смолянско преди 10 дни. Над 1000 дка дървета са пострадали при разразилата се вихрова буря на 18 септември. Щетите са сред естествени борови и смърчови гори на повече от 100 години.


==============================

Жители на пловдивското село Крумово отново се обявиха против застрояването на парка в населеното място. На събрание в местното читалище те изразиха несъгласието си с плановете на местния парламент на община Родопи, който тази година реши на част от зелената площ да се изгради втора детска градина в селото. Областният управител на Пловдив върна за преразглеждане предложението за застрояване на терена. Кметът на Община Родопи Павел Михайлов назначи комисия, според която “зеленината не е реализирана”, т.е., че паркът не парк. Хората предлагат да се построи или пригоди помещение в сградата на ОУ „Христо Ботев“, където подготвителна група да бъде там целодневно. По казуса община „Родопи“ свиква тази вечер от 18:30 ч. общо събрание на населението на село Крумово. От администрацията на Родопи обясняват, че построяването на нова забавачка се налага, защото сградата на съществуващата детска градина „Снежанка“ е силно амортизирана, има недостиг на места и липсва  пространство за обособяване на яслена група.
===============================

Ново заседание по случая с прегазеното от джип куче Роска ще се проведе днес в Районния съд в Пазарджик. То е образувано по предложение на прокуратурата за освобождаване от наказателна отговорност на извършителя - Николай Деливанов. Инцидентът с четириногото стана на Бъдни вечер миналата година в пазарджишкото село Мало Конаре. Видеокамери тогава заснеха как то лежи до шосето, а джип се отклонява от пътя си и преминава през животното. Водачът по-късно обясни, че е завил, за да заобиколи трактор. А Роска бе спасена благодарение на дарителска кампания, организирана от зоолюбители.
=============================

Кулинарен празник „С уникалните гозби на дедите ни, с духа на традициите и вярата в църквата“ организират днес в димитровградското село Сталево. На площада пред читалището ще има конкурс, в който местните майстори ще се състезават в приготвянето на най-автентични ястия. Тричленно жури ще определи най-добре представилите се в различните категории, а отличените ще получат тематични награди. Организатори на кулинарния празник са местното читалище „Васил Левски-1929“ и община Димитровград. На площада ще има и кутия за дарения от желаещи да подпомогнат възстановяването на пострадалото от наводненията НЧ „Пробуда-1899“ в карловското село Каравелово.

Информации на Живка Тодорова, Тина Соколова, Искра Койчева и Адриан Кулев