С протест срещу изграждането на пробива под Водната палата започна днес извънредната сесия на Общинския съвет на Пловдив, насрочена именно заради споровете около проекта. Срещу реализацията му вече се обявиха част от жителите на града, които живеят в района на реконструкцията. Против бъдещия транспортен възел се изказаха експерти и политици от „Демократична България”, ГЕРБ и „Продължаваме промяната”. От „Съюз за Пловдив” пък предлагат проектът да се преработи с леви завои и кръгово кръстовище. Кметът на Пловдив Здравко Димитров вече обяви, че спира за един месец реализацията на съоръжението. По думите му, през това време ще се направят всички необходими проучвания за пробива и ако се наложи – проектът ще бъде преработен, а при искане ще се проведе и обществено обсъждане. На днешното заседание на местния парламент съветниците ще се запознаят с документацията по проекта, който ще струва над 10 млн. лв.

=====================================

Министерството на регионалното развитие и благоустройството отпусна малко над 3 млн. лв. за рехабилитация на водопровода в рудоземското село Елховец. Подмяната на тръбите е свързана и с ремонта на пътя Елховец - Рудозем, който е част от републиканската пътна мрежа и бе в окаяно състояние. На няколко пъти местното население протестира с искане за довършване на реконструкцията. 50% от средствата ще бъдат преведени на Община Рудозем тази година, а другата половина се очаква да бъде получена през 2023-та. Заради рехабилитацията на пътната отсечка, движението на моторни превозни средства в района се осъществявя с пропускателен режим.

Община Сърница очаква помощ от 2 729 122 лева, с които ще бъде ремонтиран единственият път до планинските села Побит камък и Медени поляни. Това съобщи кметът на родопското градче Неби Бозов. С тази сума ще започне реализацията на проекта за рехабилитация на общинския път от Държавно горско стопанство "Селище" през село Побит камък до местността Овчарниците. Средствата ще се предоставят от МРРБ на два транша през тази и идната година.

====================================

Образователна лекция за рисковете за децата в интернет ще се проведе днес от 14:30 ч. в аулата на Ректората на Аграрния университет в Пловдив. Събитието се организира от Местната комисия за борба с трафика на хора. Лекцията е част от националната кампания „Пази детето в Интернет”, която е насочена към превенция на онлайн тормоза и посегателство над деца. Тя обхваща територията на цялата страна и включва редица информационни активности - срещи с ученици, родители и учители. Лектор ще е международният експерт по киберсигурност Явор Колев.

=====================================

Изнесена приемна ще има днес обществения посредник на Пловдив. Тя ще е ситуирана от 14 до 16 часа пред фонтана на пл. "Стефан Стамболов" на Главната улица. Борислав Стаматов ще приема сигнали и жалби на граждани всяка сряда, като при интерес, приемната ще работи и в други дни от седмицата. 

======================================

58-годишен мъж е пострадал при пожар снощи в Хасково. Малко преди 21:00 ч. пламъци са обхванали балкон в къща на ул. „Македония“. На мястото са изпратени две пожарни със 7 огнеборци. Пострадалият мъж е с около 30% изгаряния по ръцете. В спешното отделение на хасковската болница са му направени инхалации, след което е транспортиран до Клиниката по изгаряния в Пловдив. При пожара са унищожени черна и бяла техника, дограма, паднала е и част от мазилката. Огнеборците са успели да спасят къщата, уточняват от пожарната.

======================================

Възможностите за саниране на жилищни сгради, което предстои, ще представят на информационна среща с домоуправители и собственици от община Хасково. Срещата е насрочена за 27 октомври, четвъртък, от 18 ч. в зала „Хасково“, съобщават от общинската администрация. Целта е хората да разберат как ще се финансира енергийното обновяване на многофамилните сгради по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев, Живка Тодорова и Тина Соколова