Рязко влошаване на времето от днес в Родопската яка. Оранжев код е обявен за областите Пловдив, Пазарджик и Смолян. Днес и утре се очаква значително понижаване на температурите, а валежите от дъжд да преминат в тежък мокър сняг. От община Асеновград обещават осигуряване на проходимостта на пътищата в региона и за своевременно отзоваване на аварийни ситуации. Ще продължи и мониторингът за нивото на водите в реките и язовирите.

В Смолянско екипи на пътните служби също са в готовност да реагират. В Родопите се очаква снеговалежите да бъдат по-значителни следобед и през нощта срещу петък.

С мокри и заснежени пътища започна денят в Пазарджишко. До момента не са получени сигнали за произшествия, станали заради хлъзгави настилки. Няма и затворени пътища, с изключение на отсечката от Панагюрище до Вакарел, където за целия зимен сезон е забранено движението на товарни автомобили над 3,5 тона. Очаква се обаче през деня валежите да се засилят. Затова от Пътното управление предупреждават водачите да тръгват на път с подготвени автомобили.

Жълт код за значителни валежи е обявен днес в областите Хасково и Кърджали. Прогнозата за Кърджалийско е за значителни по количество валежи от дъжд и сняг. За област Хасково прогнозата е предимно за дъжд. Сняг може да вали и в община Минерални бани, като е възможно образуване на снежна покривка до 10 см и заледяване на пътните настилки. Призивът към шофьорите е да карат внимателно!

===============================

Министерският съвет даде съгласие за откриване на почетно консулство на Индонезия в Пловдив. Почетен консул ще е Димитриос Винтзилеос. Очаква се решението да спомогне за засилването на двустранното сътрудничество в търговско-икономическата сфера, културата, образованието и др.

============================

С 15 години ще бъде продължен концесионният договор за рудното находище „Петровица”, разположено на територията на област Смолян. Това реши Министерският съвет на редовното си заседание, приемайки промяната, поискана от концесионера - „Горубсо-Мадан” АД. От дружеството мотивират искането си с наличието на запаси в находището, които биха останали неиззети. Министерският съвет измени обхвата и размера на дължимата от концесионера банкова гаранция, която вече ще обезпечава изпълнението на всички договорни задължения и условия за осъществяване на концесията. Актуализират се и договорните клаузи, регламентиращи контролните правомощия на министъра на енергетиката, както и отговорността на концесионера при неизпълнение на договорни задължения. Концесионният договор за находище „Петровица” е сключен през 2001 г. От него се добиват оловно-цинкови руди.

================================

Първото си за тази година заседание провежда днес в зала „Гроссето“ общинският съвет в Димитровград. 23 са докладните, включени в дневния ред. Сред по-важните от тях са приемане на програма за управление на общинската собственост през 2023 г., програма за развитие на читалищната дейност, план за устойчива градска мобилност, актуализиран план за общинските концесии и списък на общинските жилища. Съветниците ще разгледат предложението от председателя Гергана Кръстева за свикване на извънредно Общо събрание на съдружниците на ВиК ООД-Димитровград (в ликвидация) на 30.01.2023 г.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев, Тина Соколова и Живка Тодорова