Програмата за управление и разпореждане с общинска собственост през 2022 г. ще обсъжда Общинският съвет на Пловдив на днешното си заседание. В нея са включени 9 стари сгради в центъра на града, които са в много лошо състояние. Съветниците от Демократична България стартираха във Фейсбук петиция за запазването на къщите. Те настояват сградите да бъдат изкарани от годишната програма. От общината пък обясняват, че няма средства за поддържането им и е по-добре те да преминат в ръцете на собственици, които ще се грижат за тях, а не да се рушат.
==============================

Община Пазарджик възнамерява да продаде половината от акциите си в дружеството "Тролейбусен транспорт". Това става ясно от предложение на кмета Тодор Попов до градския съвет, което е включено като първа точка за предстоящата днес следобед сесия. До момента Общината държи 50% от акциите, а другата половина са собственост на частната компания "Хебър бус". Настоящото акционерно дружество "Тролейбусен транспорт" е правоприемник на еднолично дружество с ограничена отговорност, регистрирано през 1992 година. Капиталът му е от 4 778 740 акции, всяка с номинал 1 лев. В мотивите си Попов пише, че от създаването си до сега дружеството не е отчислявало дивидент за Община Пазарджик.


===================================

Поредните антиковид мерки в Пловдив отпадат. От днес ресторантите и заведенията вече ще работят с пълния си капацитет. Условието непълнолетните да посещават МОЛ-вете с придружител, също отпада. Облекчаването на мерките става със заповед на директора на РЗИ Пловдив д-р Сийка Димчева след съгласуване с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. През изминалото денонощие заразените с коронавирус в Пловдивско са 291, Хасково - 68, Пазарджик - 66, Кърджали - 18, Смолян - 15.
======================================

На протест с искане оставката на директора на РИОСВ-Пловдив излязоха днес жителите на Белащица пред сградата на инспекцията. Искането им е заради вероятността концесионерите на кариерите над селото да получат удължаване на концесионните си договори и продължаване добива на инертни материали. С викове "Оставка" хората изразиха нежеланието си над главите им да има взривове и прах, вследствие на дейността на каменните кариери. На протеста се появи и областният управител Йордан Иванов, който се опита да успокои протестиращите, заявявайки, че се очаква становище на Басейнова дирекция, което най-вероятно ще е в полза интересите на хората. Те обаче са решени на гражданско неподчинение и блокада на пътни артерии, ако исканията им за спиране на кариерите не се удовлетворят. В момента (10:45 ч.) те пресичат протестно пешеходната пътека пред сградата на РИОСВ-Пловдив на бул. “Марица” № 122, като движението в едната посока е блокирано.

Недоволството си днес заявяват и жителите на Брестовица, които протестират пред сградата на община Родопи  заради нерешения проблем с наличието на манган във водата за пиене в селото.
=========================================

Без вода е част от пловдивския район „Северен“. Причината е авария на магистрален водопровод, съобщиха за Дарик от ВиК. Нарушено е водоподаването в града и високите етажи на блоковете по бул. „Победа“, а екипи на дружеството работят до отстраняване на аварията. Част от самия булевард е затворен за движение, тъй като е залят с вода. Наводнени са автомобили, дворове и зелени площи в близост. ВиК проблеми има и в Кричим, Раковски, Труд и Хисаря, където отделни квартали също са без вода от сутринта.  
========================================

Благотворителен мартенски базар откриват днес до Старата часовникова кула в центъра на Хасково. Инициативата е в подкрепа на малкия Гого, който е с детска церебрална парализа и се нуждае от интензивна рехабилитация, която финансово е непосилна за семейството. Базарът ще продължи до 1 март включително, а мартеничките и сувенирите да него са изработени от деца в градините и училищата на община Хасково. В подкрепа на семейството на Гого дарителски кутии са разположени и в редица търговски обекти, както и в касовите салони на общината.
==========================================

Кметът на Смолян Николай Мелемов даде старт на благотворителния базар в рамките на конкурса „Баба Марта бързала, мартенички вързала“ в помощ на дете със здравословни проблеми. Мартенички са  изработени от  детските градини и училища в региона. Днес, след 14:00 ч., благотворителният базар ще бъде пред Община Смолян. Всеки, който иска да се включи в каузата, може да си купи от мартеници и да зарадва своите близки.

информации на Искра Койчева, Петър Тодоров, Тина Соколова, Живка Тодорова и Адриан Кулев

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук