На десетки сигнали за изкоренени дървета, паднали клони и откъртена мазилка реагира пожарната в Пловдив през изминалото денонощие заради бурния вятър. Един от сигналите е за дърво, стоварило се върху три автомобила. Според хората, живеещи в близките сгради, многократно са сигнализирали за опасното изсъхнало дърво и сега са категорични, че ще съдят общината за нанесените щети. Зам.-управителят на „Градини и паркове” Георги Николаев обясни пред NOVA, че проблем имало с достъпа до самото дърво и до него не може да стигне специализирана техника. „Планирано бе за работа на 23 януари, но времето ни изпревари”, добави той.

В четвъртък следобед силният вятър събори и дърво, което падна върху пейка с 4 деца на ул. „Богомил“ 67. Три от седмокласничките до късно бяха в болница за изследвания. Едно от тях е със счупен прешлен, а другите две с контузия на главата и наранявания по тялото. Зам.-управителят на „Градини и паркове” Георги Николаев посочи, че вероятно е имало някакво загниване на дървото, паднало върху децата. Нямало е заповед за премахването му.

Вследствие на силния вятър в Пловдив увисна и светофарна уредба на кръстовището на бул. "Източен" с ул. "Богомил". Тя се е повредила и тази сутрин общински служители я поправят. Заради ремонта има сериозно задръстване в района на кръстовището. На място има и полиция.

Валежи от градушка, дъжд и сняг има на територията на област Смолян. Времето е изключително динамично, като духа и вятър. Почти навсякъде вали силен дъжд, като в района на Рудозем има данни за краткотрайна градушка, като на места всичко е побеляло. Дъжд, градушка и сняг се редуват в курорта Пампорово, по данни на Планинската спасителна служба. В цялата област валежите са придружени и с гръмотевици. Заради лошите метеорологични условия затвориха ски зоната  в Пампорово. На този етап няма проблеми по придвижването на моторни превозни средства по републиканската пътна мрежа в Смолянско, информират от областното пътно управление. 

===========================

Прокуратурата и социалните в Кърджали разследват случай на малтретирано дете. Снимки и видео на 6-годишното момче са качени от баща му в социалните мрежи. На тях се виждат наранявания по лицето, които приличат на изгаряния от цигара. „Установени са 4 локални изгаряния в областта на лицето”, обясни зам.-районният прокурор на Кърджали Петя Чотрова. Извършен е оглед в жилището на семейството, като са иззети фасове, открити навсякъде в дома. Разпитани са и множество свидетели, като е назначена и съдебно-медицинска експертиза. „Майката страда от умерена умствена изостаналост, което е установено с решение на ТЕЛК”, уточни Чотрова. „Семейството е с три деца, които към момента са изведени от жилището, докато тече процедура за оценка на риска”, разясни директорът на „Социално подпомагане” - Кърджали Катя Димитрова.

=============================

Баща и дете са ударени снощи от автомобил на пешеходна пътека в Пловдив. Инцидентът е станал до стадион „Ботев“. Мъжът е прибирал сина си от тренировки и пресичайки пътното платно, двамата са били блъснати от леката кола. Бащата е настанен в болница, детето няма наранявания и е добре. Водачът на автомобила е отказал да бъде тестван за алкохол и наркотици, след което е задържан. Работата по случая продължава.

============================

Сигнал за горящ автомобил вдигна на крак пожарникарите в Хасково. Към 23:30 ч. на спешния телефон е съобщено, че на паркинг зад жилищна кооперация на ул. „Стара планина“ в областния град гори „Мерцедес“. На мястото са изпратени спасителни екипи, които установили, че от пламъците е изгорял задния отсек на колата, собственост на 63-годишен мъж. Днес ще бъде извършен повторен оглед за изясняване причините за пожара. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

============================

Започва актуализирането на базата данни с местните данъци и такси за 2023 г. в община Хасково. По тази причина от 17:00 ч. днес до 17:00 ч. на 23 януари няма да могат се правят електронни плащания чрез сайта на общината и чрез посредници. Тази възможност ще бъде възстановена веднага, след като системата бъде актуализирана, информират от хасковската администрация. От общинската данъчна дирекция в Хасково поднасят извинения за временното неудобство.

Информации на Искра Койчева, Живка Тодорова, Адриан Кулев и Петър Тодоров