Увеличаване на средствата за няколко големи инфраструктурни обекта ще гласува следващата седмица на сесията си Общинският съвет на Пловдив. Причината е инфлацията, а сумите ще се осигурят от предвидените за „Рогошко шосе“ и „Голямоконарско шосе“ средства, където обществени поръчки все още не са обявени, както и от парите за ремонти на по-малки улици в районите. За „Модър-Царевец“ ще се гласуват допълнително 1,2 млн. лв., за „Кукленско шосе“ 905 000 лева и за „Брезовско шосе“ - 3,5 млн. лв. За бъдещите ремонти на улиците „Царевец“ и „Хаджи Димитър“ също се заделят още 899 000 лв. и 830 000 лв. Общата сума възлиза на 7,5 млн. лв. Индексакцията е до 20%.
================================

1051 шофирали с превишена скорост са засечени за 4 дни в област Хасково, съобщават от дирекцията на МВР. Началникът на сектор „Пътна полиция“ гл. инспектор Димо Чобанов коментира, че нарушенията на разрешената скорост са сред основните причини за тежки пътнотранспортни произшествия с ранени и убити. По време на полицейската акция в градовете и селата от региона са констатирани 831 нарушения, а извън населените места – 220. Връчени са 193 електронни фиша на шофьори и 4 на пътници, съобщават от ОД на МВР-Хасково.


============================

Колекционерска изложба с изкуство от Азия и Африка представят в Пазарджик. Експонатите са събрани от българския скулптор Златко Паунов и дарени на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна, който гостува в залите на Регионалния исторически музей в Пазарджик. Откриването на изложбата е от 17:00 часа днес. Част от богатата колекция на Златко Паунов е от произведения на изкуството, свързани с будизма, индуизма и други вярвания от Югоизточна Азия. Това са предимно ритуални предмети от храмове и домове, както и атрибути на будистки свещеници. Предметите са оригинални и носят съответните иконографски и философски послания. Експозицията може да бъде посетена до 31 август.
==================================

За първи път Дни на студентската поезия и проза организират читалище „Светлина-1926“ в с. Въгларово и хасковският студентски клуб  „Проф. д-р Асен Златаров”. Те започват днес, като откриването е от 15 ч. пред музея и библиотеката в Хасково. Програмата продължава от 18 ч. в камерната зала на Образцово народно читалище „Заря – 1858” с „Вечер на студентската поезия и проза” – музикално-поетичен рецитал с участието на студенти и ученици от цялата страна. Водеща ще е Милена Мерджанова. 10 студенти, които се обучават в различни университети и специалности и имат подчертан интерес към литературата, са участниците в дневния форум. Утре той продължава в читалището в с. Въгларово, като е предвидена лекция за дейността на читалищата в България и дискусия за предизвикателствата пред съвременните български творци с поети от региона на Източните Родопи.


====================================

Златоград отново ще бъде домакин и партньор на Международната лятна академия за изкуство и млади таланти „Огънят на Орфей“. Академията ще се състои от 9 до 17 август в родопския град. В програмата на Лятната академия са включени творчески класове по литература, театър, изобразително изкуство, пиано и китара. Класовете ще се водят от известни изпълнители, творци и педагози. Сред преподавателите на майсторските музикални класове са цигуларят Мичо Димитров, оперната певица Лилия Илиева, Станислав Почекански, Стела Митева – Динкова и Милена Вълчева. 

Информации на Искра Койчева, Живка Тодорова, Адриан Кулев и Тина Соколова