ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ изпрати втори спасителен екип от 20 служители, които ще окажат помощ на турските си колеги за справяне с последствията от земетресението. Те ще се присъединят към българския модул, който започна работа на територията на провинция Адъйман. Общият брой на служителите на пожарната, които са на територията на Република Турция, достигна 78 човека с 18 единици специализирана техника и спасително оборудване. Транспортът на втория екип е осъществен със съдействието на българските ВВС.

600 000 лв. за пострадалите в Турция и Сирия успя да събере за два дни пловдивският издател  Манол Пейков. До края на вчерашния ден са поръчани и закупени 1000 пухени якета, близо 300 палатки, 1000 лампи-челници, 500 родопски одеала; 4000 чифта вълнени чорапи. Пейков е успял да поръча и 25 тона брашно, което в петък трябва да замине за нуждаещите се в Сирия. В Пловдив помощи продължават да се събират на ул. "Цар Иван Александър" 20 - срещу Дома на културата "Борис Христов" и в ИК "Жанет-45" на бул. "Ал. Стамболийски" 9. Събират се пакетирани храни с дълъг срок на годност, както и топли дрехи. 11 буса и 1 джип доствят събраните дарения в логистичния център в Одрин. В акцията в Пловдив се включват стотици доброволци от различни етноси и религии. Дарения в Пловдив се приемат и в сградата на БЧК на ул. „Стойчо Мушанов“ № 48, всеки ден от 09:00 ч. до 16:00 ч.

В подкрепа на засегнатите от земетресението райони в Турция и Сирия Община Асеновград организира кампания, съвместно с Българския червен кръст (БЧК), за събиране на вещи от първа необходимост. Пунктът в Асеновград е във фоайето на Градската библиотека „Паисий Хилендарски“. Кампанията ще се проведе в два дни – днес от 08:00 до 18:00 ч. и в петък (10.02.23 г.) от 08:00 до 16:00 ч. Няма да се приемат хранителни продукти. Ще се събират само нови вещи: топли детски, дамски и мъжки дрехи и обувки; спално бельо; топли завивки; хигиенни материали; палатки; батерии; комплекти за първа помощ; спални чували и др.

Междувременно и ПГ „Св. Патриарх Евтимий“ в Асеновград също обяви благотворителна акция за пострадалите при земетресението в Турция и Сирия. Приемат се храни, материали и консумативи от първа необходимост, сред които бебешки пелени, пюрета, тоалетна хартия, дамски превръзки, консерви, фенери, дрехи, одеяла, шалове, шапки, якета, ръкавици и др. Пунктът е отворен от 08:00 ч. до 17:00 ч. в бившата книжарница в двора на Гимназията.

===============================

Министърът на отбраната Димитър Стоянов ще инспектира строително-монтажните дейности в 3-та авиационна база в Граф Игнатиево. Министърът ще участва в заседание на работната група за координиране на инфраструктурните проекти във връзка с придобиване и експлоатация на самолет F-16, Block 70, осъществявани на територията на авиобазата.

==============================

Кметът на Пловдив Здравко Димитров оттегли предложението си за дофинансирне на стадион „Христо Ботев“ с 22,5 милиона лева. На днешната сесия на Общинския съвет той заяви, че ще се съобрази с групата на ГЕРБ за двата футболни клуба "Ботев" и "Локомотив" да има общо 32 млн. лв., разпределени в няколко бюджетни години. За тази година ще се осигурят по 5 млн. и за едните, и за другите, допълни Здравко Димитров. Сградата на Общинския съвет е обградена от полиция и жандармерия заради футбоните фенове, които искат да проследят гласуването на градските старейшини за финансирането на стадионите.

В началото на сесията съветниците в местния парламент в Пловдив почетоха с едноминутно мълчание жертвите от земетресението в Турция и Сирия. В дневния ред са предвидени за гласуване 30 предложения, сред които удостояването на джазмена Огнян Видев със званието „Почетен гражданин на град Пловдив“; осигуряване на още средства за Водния проект на града, заради повишените цени заради инфлацията; Отпускане на временен безлихвен заем в размер на 2 000 000 лв. за подобряване качеството на атмосферния въздух в община Пловдив; както и отдаването под наем на терени - пулична общинска собственост.

==================================

Със зимен Олимпийски ден в Чепеларе ще отбележат 25-годишнината от спечелването на златния медал на Екатерина Дафовска от игрите в Нагано през 1998 година. В празничната програма са включени много забавни игри и състезания за малки и големи, които ще са във възобновения детски зимен център "Дьортевото", който функционира напълно безплатно. За събота са предвидени състезанията по ски и сноуборд, както и награждаването на призовите медалисти.

Информации на Лалка Златанова, Петър Тодоров и Адриан Кулев