Новостите в електронното здравеопазване показаха в Медицинския университет в Пловдив. Международно пациентско досие, медицински диктофон и система за отдалечена диагностика в COVID отделение са само част от интересните разработки, които бяха представени. Иновациите са резултат от труда на седем партньорски екипа от Медицинските университети в Пловдив, София и Плевен, Софийския университет, Българската академия на науките, Техническия университет – София и Тракийски университет – Стара Загора по Националната научна програма „Електронно здравеопазване в България. Програмата се разработва за нуждите на обществото. А целта ѝ е подобряване качеството на медицинската помощ при оптимизиране на разходите и намаляване на натоварването на персонала.

========================================

16 нападения на мечки върху домашни животни и имущество са регистрирани през ноември на територията на област Смолян. Най-много щети има в община Баните. В района на Гълъбово мечките са нападали 5 пъти, а в района около с. Сливка – два. Отново има 2 нападения в Триград и 1 в девинското село Кестен. 5 са в района на Смилянското корито, като 3 от тях в землищeто на с. Кошница. Има едно нападение и в с. Ягодина. Пострадалите от мечи нападения животни са предимно телета, крави, овце и кози.

=======================================

Полицията в Кърджали проверява 36-годишен мъж, който системно не изплащал месечните вноски за издръжка за малолетното си дете, определени по съдебен ред. Проверката за неполучените около 7000 лв. е образувана с прокурорско постановление.

В Кърджалийската полиция тече и проверка за измама, която също е разпоредена от Районната прокуратура. По първоначални данни 42-годишен мъж въвел в заблуждение 31-годишна жена, причинявайки ѝ вреда в размер на 6500 лв.

=========================================

Изложба за хора с увреждания подреди музеят в Пазарджик. Незрящите могат да докосват експонатите от богатото културно наследство на региона, а уредниците ще разказват тяхната история. „Докосни се до миналото“ - така е озаглавена експозицията в централната сграда на културното ведомство на площад „Константин Величков“ № 15. Изграждането на новата експозиция в зала „Археология“, която ще бъде реализирана през 2024 г., е съобразено със специфичните нужди на хората с увреждания. Предвижда се създаване на специални аудио и с брайлов текст беседи, както и макети (създадени на 3D принтер). Всички видео материали ще бъдат със субтитри (за хората с увреден слух), както на български, така и английски език.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев, Живка Тодорова и Тина Соколова