Още 27 доброволци от Пловдив заминават днес за Турция, за да участват в спасителните дейности след силните земетресения там. В групата има лекар, парамедици, пещерни спасители, както и хора, специализирали спасителни дейности при земетресения. Те са от доброволните формирования "Мейдей", "Аварийно спасяване Пловдив" и "Пловдив 112". Доброволците ще се насочат към един от най-пострадалите райони - Газиентеп, на границата със Сирия. Доброволците са осигурили медикаменти и всякаква друга екипировка, която ще е в помощ на турските им колеги. Координацията се осъществява от Националната асоциация на доброволците в България. В понеделник още 58 спасители заминаха за Турция с модул за издирване и спасяване на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. 

==========================

БЧК-Смолян поставя кутии за дарения за пострадалите от земетресението в Турция. В няколко родопски общини също стартират дарителски кампании. Средства за бедстващите жители на южната ни съседка ще се събират от днес във всяка общинска организация на БЧК, като целта е всеки желаещ да може да помогне според възможностите си. Събират се също неизползвани ръкавици, якета, боти, шапки, детски зимни дрехи, газови печки, препарати за почистване, одеяла, бебешки пелени и пюрета, консерви, дъждобрни, ботуши и други. Целта е най-необходимото да бъде изпратено в бедстващите районии в рамките на няколко дни. В акцията се включва и Районното мюфтийство в Смолян.

=====================================

В Пловдив Областният оперативен щаб се събира днес на заседание, за да обсъди епидимичната обстановка в региона. Преди седмица бе решено да се удължи грипната епидемия до 10-ти февруари, но ваканцията за учениците отпадна, тъй като броят на отсъстващите болни деца беше под епидемичните стойности. По обяд здравните власти ще оповестят актуалните данни за заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания, както и евентуалното въвеждане на нови противоепидемични мерки.

======================================

Заради планирани дейности затворен за движение ще е участък от АМ „Тракия“ днес. Движението ще е ограничено и в двете посоки между 133-ти и 156-ти километър. Полицейски екипи са на място и пренасочват автомобилите по обходни маршрути. Ограничението ще е до отпадане на необходимостта, уточниха от полицията.

=====================================

Мечите нападения в Родопите не спират и през зимните месеци, като причината е в необичайно високите температури през януари, които карат дивите животни да продължават да търсят храна. По данни на Регионалната инспекция по околна среда и водите в Смолян, за изминалия месец са подадени 5 сигнала за мечи набези срещу домашни животни и имущество. Мечки са вилнели в районите на селата Плетена, Буйново, и на три пъти в девинското село Триград. При проверките, е установено че 3 от щетите са нанесени от кафява мечка, а за два от сигналите - в Триград и Могилица, комисията не е могла да потвърди, че щетите са нанесени от мечка. За 2022 г. регистрираните нападения от мечки в област Смолян са близо 200.

====================================

Хасковлия потроши витрина, за да си легне в офис. За случая съобщават от Областната дирекция на МВР. В понеделник сутринта, към 4.40 часа, на спешния телефон 112 бил получен сигнал за счупено стъкло на офис на фирма за недвижими имоти. Изпратените на бул. „Раковски“ униформени установили в помещението да спи мъж. По китката и лакътя му имало следи от наранявания. 36-годишният мъж бил в неадекватно състояние и не могъл да даде смислено обяснение защо и как е проникнал в офиса. Задържан е за 24 часа.

Информации на Петър Тодоров и Адриан Кулев