Четирима души са ранени при тежка катастрофа на пътя Хасково – село Манастир рано тази сутрин. Пътят е затворен и трафикът се пренасочва по обходен маршрут през селата Малево, Корен, Елена, Иваново и град Харманли. Пострадалите са откарани в Спешното отделение на хасковската болница. По първоначална информация възрастен шофьор с „Форд“, който е и най-пострадал, се движил от Хасково в посока към Манастир. По неизвестни засега причини колата му навлязла в насрещното платно и се ударила в два автомобила, пътували в посока Хасково.

=====================================

Устойчивото използване на електромобили, което ще подобри развитието на бизнеса в Ивайловград и Свиленград ще разискват на кръгли маси там днес и утре по трансграничен проект с Гърция, информират организаторите. Срещата с регионалния бизнес в Ивайловград е от 11 ч. в сградата на общинската администрация, а утре - в същия час и също в общината, в Свиленград. Възможни бизнес модели и решения за малки и средни бизнеси представят експерти на форумите, като разясняват и административните стъпки в съответствие с нормативната база, за да се инсталират и управляват зарядни станции. Идеята е да се стимулира изграждането на мрежа от 50 електрозарядни станции до пролетта на 2023 г.

=====================================

До 15 март ще е затварен част от бул. „Ал. Стамболийски“ в Пловдив заради подготвителните дейности по изграждането на южния обходен колектор. Промяната в движението касае отсечката от кръстовището с ул. „Димитър Талев“ до продължението на ул. „Македония“. От общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ информират, че се предвижда затварянето на тази част от булеварда да стане по обяд. От Община Пловдив предупреждават шофьорите да се съобразяват с посочените обходни маршрути.

Временна организация на движението е въведена от днес и в Димитровград. До 6 януари 2023 г. ще е затворено за движение цялото пътно платно в участъка от ул. „Груди Кирков“ при кръстовището с бул. „Раковски“ до кръстовището с ул. „Св. Климент Охридски“. Трафикът се пренасочва по обходни маршрути през ул. „Иван Вазов“ и ул. „Отец Паисий“, информират от общината. Това се налага заради ремонт на ул. „Груди Кирков“ в Димитровград, уточняват от местната администрация.

=====================================

„Коледа в музея“ представят от 11 ч. днес в лекционната зала на Регионален исторически музей-Хасково съвместно с Народния оркестър към общината, отдел „Етнография“ и деца от училищата. Инициативата ще продължи в същия час и в следващите дни до 9 декември. От днес започва и традиционният Коледен базар на занаятите на площад „Свобода“. Той се провежда с участието на Регионалната занаятчийска камара и ще продължи до 31 декември включително. Всяка вечер до Нова година ще има и празнични концерти, за които входът е свободен.

====================================

Коледните светлини ще заблестят в Стрелча тази вечер. Общината в средногорското градче е организирала празненство на централния площад, където всички заедно ще отброят символично последните секунди до грейването на коледната елха. Предвидена е и програма с участието на местни формации и гостуващи артисти. В градчето тече и благотворителна предпразнична акция “Купи и подари коледна усмивка“, организирана от Българския младежки червен кръст. Събират се хранителни продукти, които след 20 декември ще бъдат раздадени на самотно живеещи хора в нужда. 

=======================================

Девин и Пловдив ще са домакини на световни първенства по улов на риба през 2023 и 2024 година, информират от Българската федерация по риболовни спортове. Първото  престижно международно състезание ще се проведе в Девин на 13 и 14 май 2023 г. Рибари от цял свят ще се доказват в улов на хищна риба от брега на река Въча с изкуствени примамки. На други две надпревари домакин ще е Пловдив. Състезанията ще се провеждат на Гребния канал в града на тепетата през 2024 г. Това ще са Световното първенство на плувка, категории Мастърс, Ветерани и Инвалиди и Световно първенство по метод фидер, уточняват от Българската федерация по риболовни спортове.

Информации на Искра Койчева, Живка Тодорова, Адриан Кулев и Тина Соколова