Грипна епидемия е в сила от днес в Пловдивска област. Тя ще продължи до края на седмицата, 28 януари. Решението е на Областният оперативен щаб. Болните от грип и остри респираторни заболявания в областта са 17%, съобщи директорът на РЗИ Пловдив д-р Сийка Димчева. Заради епидемията се спират профилактичните прегледи за деца и жени, както и имунизациите. Ограничават се и свижданията в болници и домове за стари хора, а в детските градини и училищата е въведен засилен филтър с учестена дезинфекция и по-често проветряване на помещенията. От РЗИ следят данните и ако има завишение на заболелите, мерките срещу грип може да бъдат удължени и идната седмица. 

В Смолянско регистрираха най-мразовитото утро от началото на зимата. Температурите в Чепеларе паднаха до минус 15 градуса, на Рожен живакът показа минус 12, а в Смолян и Девин - до минус 11. Най-топло е било в Златоград - минус 3.8 градуса. В Пампорово, в района на хижа “Студенец” градусите са били от минус 10, а снежната покривка от 40 см, по данни на Планинската спасителна служба. Пътните настилки в областта са частично заледени, на места и заснежани, но обработени и проходими при зимни условия, информират от Областното пътно управление в Смолян. Единственото ограничение е за тежкотоварни автомобили с маса над 12 тона с ремаркета и полуремаркета по направлението Доспат - Батак.

Създаване на работна група за водоснабдяването на Пловдивска и Хасковска област от Каскадата „Доспат – Въча“ се иска от министъра на регионалното развитие. Това стана ясно след среща с експерти за планиране на водоснабдителната система за двете области. Областният управител на Пловдив, д-р инж. Илия Зюмбилев, подчерта важността на проекта и проблемите с качеството на водата в региона. Той обясни, че въпросът е предаден до министъра на регионалното развитие, но все още не са предприети действия. При реализация на проекта се очаква спестяване от около 2 млн. лева месечно от разходи за електроенергия. Зюмбилев пое ангажимент да следи развитието на работната група, която трябва да бъде създадена до края на месеца.

Арменската общност в Пловдив отбеляза две години от смъртта на учителката Елизабет Вартанян, като постави паметна плоча в чест на нейния принос за съхраняването на арменската култура в двора на Основно училище ”Виктория и Крикор Тютюнджиян”. Сероп Йозгатлиян, представител на общността, подчерта значението на Вартанян за арменската общност. Плочата бе осветена от пловдивския арменски свещеник Храч Мурадян. Вартанян е призната за учител №1 в света по арменски език от Министерството на диаспората в Ереван и е любима от много поколения пловдивчани.

518 бебета са се родили миналата година в МБАЛ-Пазарджик. Повечето са момчета - 287, а 231 са момичетата. Сред тях са 7 двойки близнаци, а най-възрастната родилка е била на 46 години. Данните бяха оповестени по повод на Деня на родилната помощ, който отново бе отбелязан подобаващо в Областната болница. Празникът започна с изпълнения на танцьорите от танцов състав “Чудесия“. Празничен водосвет за здраве отслужи отец Димитър от църквата „Света Петка“.

Дарик ще бъде като един барометър и ще продължава да отговаря на "повика на времето". Радиото е в началото на качествено нов етап на развитие, който ще е валиден за следващите 29 години. Това заяви в специално интервю за Дарик, по повод 31-вия рожден ден на националната медия, астрологът от Пловдив Петър Петров. Доверието остава ключово, а аудиторията ще се интересува все повече от културни новини и теми, свързани с духовното развитие. Според него фактът, че хората "откликват" на предаванията и новините на Дарик, е заложен в развитието на радиото. Екипът на медията вече е научил своите уроци и напредъкът на Дарик е по спираловиден път нагоре, показва още наталната карта.

Информации на Лалка Златанова, Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров