Избор на надзор бави укрепването на свлачището край смолянското село Тикале. Освен това, пречка се явява и връщането на проекта, по който ще се работи. От 5 години по пътя Смолян-Мадан движението в района до разклона за село Тикале се осъществява в едното платно със светофар.

Междувременно стартира ремонтът на 10-километровата отсечка по пътя Бял извор-Неделино-Златоград. Стойността на проекта е над 5 млн. лв. Кметът на община Неделино Боян Кехайов съобщи, че ще бъде преасфалтирана и  главната улица - „Александър Стамболийски“. Вече е в ход фрезоването на старата асфалтова настилка и подмяна на част от водопровода по тази улица. Временно в района ще бъде ограничено движението на моторни превозни средства и ще бъде забранено паркирането. 

=====================================

Делото за източване на Националния осигурителен институт чрез фалшиви болнични започва отново. Освен д-р Георги Кръстев, подсъдим е и бизнесменът от Харманли Стефан Грозев. Според прокуратурата ортопедът е издавал фалшиви болнични на служителите от кухата фирма, кято неправомерно е получила над 130 000 лв. от фонд „Държавно обществено осигуряване“. Измамата беше разкрита през лятото на 2020 г.

======================================

В Пловдив награждават първите зрелостници, обучаващи се по модела „Едно към едно“. През настоящата учебна година са формирани общо 75 паралелки в 17 училища. Грамотите на 22-мата ученици от 12 клас на ЕГ „Иван Вазов“ и на техните преподаватели ще бъдат връчени на официална церемония в Заседателната зала на общината.

Избират носителите на почетни отличия в Пазарджик. Двама са номинираните за званието „Почетен гражданин“: шахматистът Крум Георгиев по повод на неговата 65-годишнина, и известният тенор, режисьор и телевизионен водещ Марио Николов, който на 19 май става на 60 години. Председателят на най-голямото и най-старо читалище в Пазарджик "Виделина-1862" Димитър Кибритов пък е номиниран за отличието "Почетен знак". Поводът е отбелязването на 160-годишнината на читалището. Новите носители на почетни отличия, присъждани по традиция в навечерието на Празника на Пазарджик, 21 май, предстои да избере днес създадената за целта временна комисия към Общинския съвет в града.

==================================

Български театър ще стъпи за първи път на олимпийска театрална сцена тази вечер в Капошвар, Унгария. Спектакълът „Коприна“ на Драматичен театър - Пловдив, постановка на Диана Добрева, е сред творбите на знакови имена в световната режисура. Домакин през 2023 година е Унгария с над десет приемащи сцени. Символът на 10-ата Олимпиада е библейския ковчег, чрез който се спасява човека и неговите ценности. За тази цел пространството пред Националния театър в Будапеща е преобразено до неузнаваемост. Спектакълът „Коприна“ на Пловдивската Драма е създаден по романа на Алесандро Барико, а драматург е Александър Секулов.

=====================================

Полети до най-предпочитаните турски курорти стават възможни от летище Пловдив. Цените на билетите през май до Анталия започват от 63 евро. До Бодрум цените са от 84 евро в посока. А цената на директните полети от Летище Пловдив до Истанбул започва от 49 евро. Благодарение на директната авиолиния от Пловдив има възможност за връзки с 90 международни дестинации през летище Сабиха Гьокчен.

========================================

Националният отбор на България стана световен шампион по спортен риболов на хищници, на което домакин бе Девин. Българските риболовци бяха най-добри в международната надпревара, в която участие взеха общо 17 отбора. Втори са представителите на Чехия, следвани от тима на Италия. В индивидуалното класиране Тодор Костадинов и Люси Дремалов, са съответно първи и втори, а трети се класира  Давид Недроти от Италия. На четвърта позиция е капитанът на родния национален отбор - Георги Гетов, който е  в  челните места в световната ранглиста. 20-тото Световно първенство по риболов на хищници се проведе през уикенда по поречието на река Въча.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров