Жители на Баня готвят протест заради намерението центърът, паркът и някои прилежащи сгради и терени в градчето да бъдат обявени за паметници на културата. Писмо с такова намерение е получено в Община Карлово от Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата. Процедурата вече е в ход, очаква се експертен доклад, въз основа на който всякакви дейности по улиците и парка на града трябва да бъдат преустановени. Опасенията са, че ако намерението на НИНКН стане факт, ще се осуетят множество инвестиционни намерения, както и ще бъде стопирано благоустрояването на град Баня. Общинският съвет в Карлово вече взе решение да възрази срещу започната процедура и предприе действия за блокирането ѝ. Недоволните гражданите на Баня се събират от 18:00 ч. тази вечер в Младежкия дом в града, за да обсъдят ситуацията и да вземат решение за евентуални протестни действия.

===============================

Дискусия за качеството на въздуха в класните стаи, част от националната информационна кампания „Знаеш ли какво дишаш?“, ще се проведе днес в сградата на Община Пловдив. Срещата има за цел да повиши осведомеността и ангажираността на ученици, учители и родители по отношение на здравословната среда за обучение. В рамките на кампанията тестови сензори за измерване на качеството на въздуха бяха инсталирани в СУ „Хр. Г. Данов“ в Пловдив, а резултатите ще бъдат коментирани по време на дискусията.

================================

Нито един нов болен от туберкулоза не е открит при проведената традиционна пролетна Седмица на отворените врати в Белодробната болница “Д-р Никола Пенчев“ в Пазарджик. Това съобщи управителката на лечебното заведение д-р Костадинка Сотирова. Няколко пациенти са били със съмнения за заболяването, но само при един от тях е потвърдена латентна форма. Назначена му е профилактика. 36 са новооткритите заболели през 2022 година - 22-ма мъже и 13 жени. Рискови групи са живеещите в крайна бедност, които не се хранят добре и не поддържат добра хигиена.

=================================

С пита, мед и гайдарски поздрав бе посрещнат в родния му град Чепеларе Петър Гергьовски - шампионът на планетата в паралелния слалом от Световното първенство по сноуборд за младежи - Банско' 2023. Официалната церемония се състоя снощи  на площад "Олимпийски" в родопския град. Кметът на Чепеларе Боран Хаджиев поздрави  носителят на златния медал и му връчи чек за 1 000 лв., а на треньора му Васил Милчев – чек с 500 лв. В чест на златния медалист бе подготвена и музикална програма, с участие на млади таланти от града. На събитието присъстваха и други наши олимпийци - Екатерина Дафовска и Радослав Янков.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова и Адриан Кулев