14-тата Национална конференция, посветена на редките болести и на лекарствата сираци, започва днес в Пловдив. Форумът ще се проведе в хотел Империал, а организатор на събитието е Институтът по редки болести. Президентът Румен Радев ще е гост на конференцията и ще връчи Почетния знак на държавния глава на изявени учени в областта на редките заболявания. Двудневната среща е под патронажа на Министерството на здравеопазването, а участниците в нея ще дискутират теми, свързани с проблемите на хората, страдащи от редки заболявания и техните семейства, както и снабдяването с необходимите им лекарства сираци и нуждата от повече информация, проучвания и утвърдени методики на лечение. По данни на Световната здравна организация, 6% от българите страдат от някакво рядко заболяване, като над 50 на 100 от засегнатите са деца. Някои от тези болести са толкова редки, че страдащите от тях са един-двама  души в цялата страна. От СЗО твърдят още, че в България засегнатите от редките болести са общо около 400 000 души.

===============================================

За Сетовния ден на сърцето днес Регионална здравна инспекция - Смолян ще проведе безплатно измерване на артериално налягане. Акцията ще се състои пред здравната инспекция до 13 ч., а целта е да се включат повече хора в активна възраст, които не следят системно стойностите на кръвното си налягане. Дошлите ще имат възможност да установят личния риск от артериална хипертония чрез попълване на скринингов тест и ще получат брошури със съвети за намаляване на въздействието на най-разпространените рискови фактори за сърдечно-съдови болести. Насърчаването на здравословния живот от юношеска възраст е акцент и в информационна кампания в гимназиалните училища на областта. Мотото сред младите хора е „Пази сърцето си от неприятности!“ с идеята, че никога не е твърде рано да започнем да се грижим за „най-важния мускул” в нашето тяло.

„Използвай сърцето си, за да знаеш!“ е мотото тази година на Националната информационна кампания на Дружеството на кардиолозите, която ще се отбележи в 8 града на страната. В Пловдив с флашмоб „Живото сърце“ и пускане на балони на площад Марукян в кв. Капана ще се отбележи Световният ден на сърцето. Приоритетни в кампанията са подобряване на храненето, увеличаване на физическата активност, намаляване на вредните навици и насърчаване на профилактичните прегледи.

======================================

Кампания за приемане на излезли от употреба акумулатори, батерии, електрически и електронни уреди, организира Община Пазарджик. Акцията ще бъде на две дати - днес и на 20 октомври. И в двата дни от 11:00 до 16:00 часа на централния площад „Константин Величков" ще бъдат разположени специални контейнери, в които гражданите ще могат да оставят ненужните батерии и техника. Те са категоризирани като опасни отпадъци и не бива да се хвърлят заедно с битовата смет. Електроуредите и особено хладилниците също съдържат опасни за околната среда вещества. Голяма част от техниката съдържа пластмаси и сплави, които се превръщат във вредни съединения дори само под влиянието на околната среда.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров