По случай наближаващия Световен ден без тютюнопушене – 31 май, експерти от Регионалната здравна инспекция в Смолян ще измерват безплатно нивото на въглероден оксид в издишания въздух при пушачите.

Акцията ще се проведе днес, 14 май  от 15:30 ч. до 18:30 ч. в центъра на село Смилян, в градинката пред читалището. Съдържанието на въглероден оксид и съответстващото ниво на веществото въглеоксихемоглобин в кръвта на пушача са показател, който онагледява навиците за пушене и степента на зависимост от цигарите, и дава възможност изследваният да усили мотивацията си да спре употребата им. 

Посетителите ще имат възможност да измерят артериалното налягане и теглото си, и да научат своя Индекс на телесна маса във връзка с 17 май и 19 май, когато отбелязваме съответно Световния ден за борба с хипертонията и Европейския ден за борба със затлъстяването. 

Специалистите по профилактика на болестите ще разпространяват печатни материали за насърчаване здравословния живот и информация за Консултативния кабинет за отказване на цигарите.

Кабинетът работи безплатно в РЗИ по Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести с предварително записване на тел. 0301/ 58930.