Поради силния вятър и паднали дървета е преустановено движението на влаковете в междугарието Пловдив – Филипово. Движението е пренасочено през жп гара Скутаре. Има нарушения в графика на движение на влаковете. Аварийни екипи на НКЖИ работят по отстраняване на повредите по контактната мрежа. На сайта на БДЖ е посочено, че пътническите влакове Карлово - Пловдив и Пловдив - Панагюрище престояват на гара Филипово заради провиснали и паднали клони върху железния път. Пътниците се извозват с автобуси.

Над 50 са сигналите в пожарната в Пловдив от вчера следобед за паднали дървета и клони, ламарини, повредени билбордове и други опасни предмети след валежите от дъжд, придружен от силен вятър. Заради срутило се огромно дърво на бул. „Никола Вапцаров” при кръстовището с „Коматевско шосе”,  трафикът бе затруднен. От вятъра са се откачили два светофара – на кръстовището на бул. „Цариградско шосе” с „6-ти септември”, и в район „Тракия”, които са обезопасени. Отстранена е авария на уличното осветление на ул. „Сатурн”. Няма пострадали хора. До момента допълнително са постъпили още 18 сигнала – за улиците „Росен“, „Ракита“, „Авксентий Велешки“, „Бадемите“, „Нестор Арабаджиев“, „Радецки“, „Капитан Райчо“, бул. „България“ и други места в града. Заради лошото време е отменена и първата копка на "Голямоконарско шосе", която беше насрочена за днес. 

От общинското предприятие "Градини и паркове" продължават да разчистват улиците от счупени клони вследствие на бурния вятрър, който продължава да духа силно и през днешния ден. Постъпват и нови сигнали за поражения от вятъра, съобщи Веселин Козарев - директор на "Градини и паркове" в Пловдив. Създадена е комисия, която анализира причините за падналите, макар и зелени, дървета. Според Козарев множеството ремонти по тротоарите и прекарването на кабели в подземната инфраструктура нарушават кореновата система на дърветата и така става проблемно нормалното им съществуване.

Паднали дървета и клони има и в Пазарджишко в резултат на силния вятър. Екипи на Пожарната са ги отстранили. Паднали дървета е имало в село Мало Конаре – на входа на селото и в двор в частен дом; на пътя между селата Черногорово и Тополи дол, както и на пътя между Брацигово и Капитан Димитриево. Дървета, клони и надвиснали ламарини от сгради са отстранени и от улици в Пазарджик. Няма сигнали за пострадали хора и нанесени сериозни материални щети. Граждани съобщават в социалните мрежи за отнесени от вятъра ламаринени гаражи и козирки на тераси. Тази сутрин без електричество са няколко района в Пазарджишко, сред които част от близкото село Звъничево.

Силни пориви на вятъра до над 100 км/час се очакват през целия ден. Гражданите се призовават да избягват преминаването и паркирането на автомобили под дървета.

====================================

598 000 хартиени бюлетини и 983 записващи устройства за предстоящия вот на 2 април в Пловдив и областта пристигат днес в Областната администрация. 308 000 бюлетини са предназначени за Пловдив, а 290 000 - за областта. С това количество се осигурява вота на 100% във всички избирателни секции. Бюлетините ще пристигнат в Пловдив с камион със специални пломби, които ще бъдат свалени в присъствието на главния секретар на Областна администрация Георги Янев и председателите на 16 и 17 РИК Калоян Сухоруков и Янко Радунчев. Охраната при съхранението и ескорта до районните кметства и общините се осъществява от МВР.

=====================================

На снощната церемония по връчването на ежегодните награди на Съюза на артистите в България ИКАР 2023 спектакълът "Невидимият Тонино" беше отличен в категорията "Куклен спектакъл"! "Невидимият Тонино" е едно от най-новите заглавия в репертоара на Държавен куклен театър - Пловдив. Премиерата беше в края на миналия театрален сезон. Оттогава представлението се приема с голям успех от публиката. Драматизацията и режисурата на спектакъла са на Елица Петкова, която с изключителен усет към детския светоглед извежда хумора и дълбоките идеи от текста на Джани Родари.

Приза за поддържаща женска роля получи Маргита Гошева за Ана, кабаретна актриса в “Солунските съзаклятници“ от Георги Данаилов (реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър “Николай О. Масалитинов“ – Пловдив). 

=========================================

С близо половин тон шарани бе зарибено езерото "Рибката" в Смолян. Новите обитатели на едно от емблематични езера на родопския град са с размери над 20 см всеки. Зарибяването е благодарение на дарения и е осъществено от членовете ловно-рибарското дружество "Олимпик 2002 - Смолян", които усилено работят през последните години в тази посока. Те са организирали множество подобни акции в реките в района.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров