Ако има по-подходящ кандидат за кмет на Пловдив, който е по-избираема личност и има знанието да управлява града, аз съм готов да го подкрепя“. Това заяви в рубриката „Ако бях кмет“ по Дарик Георги Титюков, заместник-кмет по спорт, младежки дейности и социална политика и лидер на партия „Кауза България“. Титюков уточни, че може да се кандидатира, както през 2011 г., но е „екипен играч“ и веднага, след като се сформира новото правителство, ще инициира преговори с всички партии в център-дясно, за съвместни действия в Пловдив на местните избори през октомври 2023 г. „Кауза България“ може да застане, както зад кандидат на „Продължаваме промяната - Демократична България“, така и зад личност, издигната от ГЕРБ, обяви още той в ефира на Дарик. Ще говорим и с ВМРО, както и с пловдивските партии Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ и  „Съюз за Пловдив“ на Дани Каназирева, допълни още Георги Титюков.

==================================

След акцията на МВР в дискотека в Пловдив, собственикът на проверения клуб внася жалба до прокуратурата. По думите му акцията е тенденциозна и още днес ще сезира държавното обвинение. След показния обиск в Пловдив по Гергьовден, ресторантьори готвят протест срещу полицейския произвол. По случая предстои вътрешна проверка, която ще установява дали полицията е превишила правата си, след като клиенти се оплакаха, че всички 400 посетители са били съблечени голи, за да бъдат проверени за притежание на наркотици. Директорът на полицията в Пловдив отрече да е имало превишаване на правомощията. По случая са образувани три досъдебни производства. Според хора, присъствали на място, е открит един грам марихуана и пакетче с прахообразно вещество с тегло 0,5 грама. Вътрешният министър Иван Демерджиев обясни, че първо ще провери проведената акция на пловдивската полиция и след това ще коментира. Запитан дали ще иска оставки на полицаи, той отговори: „Преди да приключи проверката нищо няма да искам, така че изчакайте да приключи”.

======================================

Община Пловдив се присъединява към Националната кампания „Живот след инсулт“, която се реализира в страната със съдействието на българските общини по повод 9.05.2023 г. - Европейски ден за информираност за инсулта. Кампанията се организира от Асоциацията за инсулт и афазия. В рамките ѝ от администрацията напомнят, че за хората с увреждания и в частност за преживелите инсулт се предлагат различни общински, социални услуги информация, за които може да се получи на тел. 032 623 714. България е рекордьор по болестност и смъртност от инсулт в света и в същото време изостава сериозно по отношение на лечението им. Сериозен проблем се явява и ниската информираност на обществото относно ранното разпознаване на симптомите на инсулт: слабост в ръцете, лицева асиметрия /увисване на ъглите на устата/, затруднения в говора. Забелязвайки дори един от тези три симптома е разумно да се потърси незабавна помощ на тел. 112, напомнят от Асоциация за инсулт и афазия. 

Районната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в Пазарджик отбелязва на днешния ден своята 20-годишнина. Церемонията по този повод ще бъде от 13:00 часа в зала "Маестро Георги Атанасов", съобщиха от областната организация. Всички медицински сестри, акушерки, лаборанти, фелдшери и рехалбилитатори са поканени да участват в събитието.

===========================================

78-та годишнина от победата над хитлерофашизма ще бъде отбелязана днес от 13 ч. на Бунарджика в Пловдив, пред паметника на Альоша. За трудноподвижните хора е осигурен транспорт от подножието на хълма, срещу ресторант „Южен полъх“. Честванията се организират от Руския клуб в Пловдив. Преди това участниците ще се включат в традиционното шествие „Безсмъртен полк“ на алеята до Националната търговска гимназия, а в централния гробищен парк ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите по време на Втората световна война. „Честит Ден на победата! Честит Ден на Европа!“ - поздрав от социалните мрежи отправи и председателят на Градския съвет на БСП в Пловдив Иван Петков.

Пазарджишките русофили също организират поклонение за Деня на победата. Участниците ще поднесат цветя и венци пред паметната плоча на загиналите руски воини, която се намира зад Ритуалната зала в Гробищния парк в Пазарджик. Очаква се на поклонението да има и представители на Руското посолство в София. След края на възпоменанието присъстващите ще се отправят към Пловдив, за да се включат в шествието на Безсмъртния полк към хълма с паметника Альоша.

Първи европейски фестивал „Гълъб на мира – Забърдо 2023“ ще се състои днес. Ще бъдат пуснати в небето 78 гълъба и ще бъде раздаден и 300 кг. курбан. Фестивалът в Деня на Европа се организира от кметското в родопското село. Сред поканените гости са посланици и дипломати от страни от ЕС, кметове и областни управители от региона и страната.

Информации на Лалка Златанова, Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров