„Аз уважавам моженето в труда“. Това посочи новият министър на културата и досегашен директор на Пловдивския драматичен театър Кръстю Кръстев при приемането на властта от служебния министър Найден Тодоров. По думите му, вероятно има натрупани негативни неща от всичко, което пречи на работата, но тя трябва да се свърши. „Иска ми се да изградим дух на доверие, което се печели трудно. Няма да се намеся в работата на никого“, обърна се министър Кръстев към екипа на Министерството на културата. „Системата трябва да се успокои, а хората – да бъдат оставени да работят, за да покажат най-доброто от себе си“, каза още той. Освен Кръстю Кръстев, в новото редовно правителство има още един пловдивчанин - министърът на образованието - проф. Галин Цоков, който бе зам.-декан на Педагогическия факултет в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

==========================================

В Пловдив от днес се възстановява движението на пътни превозни средства по ул. „Брезовско шосе“ в участъка от кръговото кръстовище с булевардите „Дунав“ и „Цар Борис III Обединител“ до бул. „Северен“. Това съобщиха от ОП „Организация и контрол на транспорта“. Пътната отсечка беше затворена заради строително-монтажните работи по Водния проект.  Новата временна организация на движение ще е в сила до 1 ноември. Тя е обозначена със съответните пътни знаци. Заради напредващите дейности по Водния проект до 1 август се реорганизира движението и по бул. „Дунав“. Северното платно в отсечката от кръговото кръстовище с бул. „Цар Борис III Обединител“ до ул. „Васил Левски“ остава затворено. Движението в южното платно ще е еднопосочно от запад на изток.

================================

Парламентът ще разгледа днес проекторешението на ПП-ДБ за изискване от Министерството на икономиката да апортира варненските акции от Международен панаир Пловдив в Централния депозитар. Утре казусът ще се дебатира и в пловдивския Общински съвет. Предложението на Демократична България е общината да може да придобие 29% от панаира и така да има пряко участие с акции в него. Според председателя на групата съветници от ДБ - адвокат Веселина Александрова, така Община Пловдив ще продължи да има блокираща квота в дружеството „Пълдин Туринвест“, мажоритарен собственик на Международното изложение.

==========================================

24 сигнала за щети, нанесени от кафява мечка, са получени през май в Регионалната инспекция по околна среда и водите в Смолян. Най-много нападения са регистрирани на териториите на общините Смолян и Баните - по 7. Щети има и в районите на Златоград, Рудозем, Неделино, Борино и Девин. Пострадали са предимно домашни животни и пчелини. Комисии са изготвили доклади за обезщетение на собствениците.

Ранен щъркел е спасен след подаден сигнал от граждани на „зеления телефон“ на РИОСВ-Пазарджик, съобщават от инспекцията. Птицата е забелязана от граждани близо до сметището на града в посока към село Капитан Димитриево. Експерти са изпратени на място, установено е, че щъркелът е със счупено крило. Той е закаран в спасителен център за лечение. Друг екземпляр от защитения вид е намерен мъртъв близо до трафопост в град Ракитово. Проверка е извършена и по сигнал за наклонено щъркелово гнездо на комин на стара фабрика в близост до моста на р. Марица в Пазарджик. В гнездото не са намерени яйца или малки, поясняват от РИОСВ.

==============================================

Младежкият център в Пловдив набира средства за лечението на един от най-активните си доброволци. 21-годишната Димислава Николова е студентка и активен млад човек от Хисаря. Животът ѝ се преобръща, когато ненадейно е диагностицирана със „Сарком на Юинг“ (злокачествен рак на костите). Димислава вече е започнала химиотерапия в България, но спешно се нуждае от операция в Турция. В следващите седмици предстоят няколко благотворителни събития в помощ на Дими. Всеки, който има желание и възможност, може да преведе сума по дарителската сметка, която е публикувана на сайта ни darik.bg

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова и Адриан Кулев