Вкусът на детството тържествува днес в село Сумер.  Тук за втора година се събират майстори на стари български рецепти, за да приготвят  - постна боб чорба, пърленки, кюфтета на скара, мекици, прясно сирене, кашкавал, лимонада от смокинови листа, сладкиши, сладка и лютеница – всичко домашно приготвено.

Организатор на „Сумерски вкусотии“ е секретарят на селското читалище – Лидия Костова. Помага и екип от около 10 доброволци.

От ранна сутрин до късно вечерта те ще предлагат любими рецепти от миналото на гостите на фестивала. Колоритът му допълват и местни занаятчии на плетива, бродерия, бижутерия, декоративни пана и картини. 

Събитието бе открито от кмета на община Монтана Златко Живков и кмета на село Сумер Лидия Митрофанова.

„Прояви, като тази, съживяват нашите села“, заяви Живков. Той пожела на домакините още дълги години да  организират Сумерски вкусотии, да бъдете все така активни и трудолюбиви, за да пребъде  това хубаво село.

Лидия Костова е сред най-активните секретари на читалища в община Монтана. Нейната амбиция е за пет години Сумер да стане кулинарна и туристическа дестинация. Работи с асоциацията за кулинарно изкуство и гостоприемство и се обучава за гастро гид.

Читалище „Христо Ботев 1929“ има певчески състав, детска театрална трупа, клуб по ръчно творчество. Сградата освен добре обзаведен салон има библиотека с компютърен кът и място за настолни игри. Върху голяма маса са натрупани много играчки и учебни пособия, които са подарък от дарители за децата в Сумер. Под кулинарните шатри е поставена кутия за дарения, защото: „Имаме много идеи, но финансирането ни е ограничено“, казва Костова. 

Село Сумер се намира на разклона между градовете Враца, Монтана и Вършец на международен път Е79 на  12 километра от Монтана. Разположено е на двата бряга на река Шугла, а къщите му са около 550. В поречието на реката над селото на скалите в местността Лискаро гнездят няколко двойки черни щъркели.  В околността има останки от Римска крепост,  а в местността Елен над реката  Шугла е изцяло запазен римски мост - Йолин мост.