За носител на поименната стипендия на „Проф. Марин Дринов” за учебната 2023/2024 година е определена Светлина Иванова Илчева.

За носител на поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов” за учебната 2023/2024 година, в срок са постъпили две кандидатури: Александра Николаева Немигенчева, студентка в Политехническия университет, Каталуния и Светлана Иванова Илчева, студентка в университета „Ханзе”, Нидерландия. И двете кандидатки са със завидни академични постижения, представили са  множество дипломи, грамоти и сертификати за участия в конкурси и проекти, а препоръките и на двете момичета съдържат ласкави думи от преподавателите им.

„В качеството си на неин наставник, опознах Светлина като силно мотивирана, много талантлива и сериозно ориентирана студентка с изключително желание да се учи и развива. Поддържайки силната си мотивация в основата на всичко, Светлина показваше непрекъснато, че иска и може да разработва творбите си до най-малката подробност. Във всички аспекти от този процес тя показа пълна отговорност, самонаблюдение над средното ниво, както и визуални възможности над средното ниво, които я превръщат в отлична студентка“, са малка част от прекрасните думите на ментора на Светлина, Естер де Грааф.

Стипендията ще бъде връчена на официална церемония на 20 октомври 2023 година от 10:30 часа, в къща музей „Проф. Марин Дринов”, която част от събитията, посветени на 185–та годишнина от рождението на бележития панагюрец.

Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов” е учредена от Община Панагюрище и „Асарел – Медет”  АД по силата на дарителския договор, който се сключва между изпълнителния директор на дружеството и кмета на общината. Стипендията се присъжда ежегодно на млад, умен и талантлив панагюрец, учащ във висше учебно заведение в чужбина. Първият български професор по история Марин Дринов, на когото е учредена и студентската стипендия, който е член-съосновател и първи председател на Българското книжовно дружество, днес Българската академия на науките, завършва образованието си в Русия, подпомогнат от влиятелни и заможни панагюрски общественици. Студентската стипендия на негово име е знак на уважение към неговото дело и неговата личност.