Студенти в Нидерландия се обединиха в Българска общност. В инициативата се включват млади българи, които искат да помагат на своите сънародници зад граница, както и да не забравят родните традиции. Студентите организират поредица от събития в шест града, с които отбелязват българските празници. Надяват се да приобщят към тях още повече българи, които учат и работят в чужбина. 

Двама братя от Русе - Сава и Лазар, заедно със своя приятел и съгражданин Константин Сонев, са сред инициаторите за създаването на студентска асоциация на българите в Нидерландия. Началото е поставено в град Грьонинген, разказа пред Дарик 26-годишният Лазар Попов, който изучава изкуствен интелект в Нидерландия.

Общността на българските студенти постепенно се разраства и в други градове. Осен че се събират по празниците, студентите помагат на новодошлите българи, обясняват русенката Миряна Иванова и Християн Данчев, който е родом от София. 

За 3 март български младежи в Нидерландия организираха инициативата “До Шипка и назад” и празнични вечери с викторина. Сега с нетърпение студентите очакват Великден и 24 май, когато отново ще има инициативи в градовете, в които живеят зад граница.

Какво разказаха в ефира на Дарик Лазар Попов, Християн Данчев и Миряна Иванова, чуйте в прикачения файл: