Ноември върви все още по-топъл от миналите две години, но в дните до края на месеца температурите ще бъдат типични за късната есен и ранната зима. Ще ни трябват дабели зимни дрехи и обувки, за съжаление и по-сериозно отопление.

От североизток над Балканите се разширява зона на високо атмосферно налягане - мощен антициклон, който ще определя времето над източната част от континента в следващите 5-7 дни.

Максималните температури в Европа в следващите десетина дни  /ClimateReanalyzer 

Под негово влияние температурите ще са в рамките на обичайните за този период - по високите западни полета между 1 и 6 градуса, в низините на страната между 4 и 9 градуса, в планините над 1300 метра под нулата. В различните дни с вариации, но по-сериозно затопляне не се очертава.

Атмосферната циркулация над Европа е такава, че по-студени въздушни маси от района на Европейска Русия ще се придвижват на запад към централните части на Европа. В Беларус, Полша, Чехия, части от Германия ще видим и отрицателни дневни температури в следващите дни, включително и валежи от сняг. Този студен въздух ще се разпространи и към нашата страна.

Постепенно понижение на температурите, зимата се приближава

В същото време в Средиземно море ще се образуват центрове на ниско налягане, но техният път се очертава, според синоптичните модели, доста на юг, и те ще оказват слабо влияние на времето у нас. Ако това се промени обаче, внезапно можем да видим и сериозни валежи от сняг.

В неделя и понеделник ще има повече облаци и на места на запад и юг са възможни слаби превалявания, вероятно от сняг, заради циклонална дейност над Средиземно море.

Байдън обяви извънредно положение в щата Ню Йорк заради снега

В средата на следващата седмица е възможно нов циклон да окаже влияние на времето у нас. Според прогнозата на европейския средносрочен модел, валежи са възможни и около четвърти декември. Ако тези прогнози се сбъднат, ще видим и валежи от сняг. Американският модел обаче не показва влошаване на времето в средата на следващата седмица. Така че, трябва още време, за да се изяснят нещата.

Основното, което показват в момента моделите, е сравнително студеното време над страната в близките десетина дни, с възможности за валежи към 4 и 8 декември. Дали това ще се реализира, ще стане ясно през следващата седмица.

Най-малко 162 загинали и 700 ранени при земетресение в Индонезия (видео и снимки)

В планините ще е студено и в зимните курорти ще започне производството на изкуствен сняг в подготовката за по-сериозните снеговалежи, които очакваме през декември.

Заради по-студеното време в Европа и у нас цената на газа вероятно ще се повиши, а потреблението ще се увеличи, но това няма да засегне съществено нашия пазар - ние произвеждаме ток в изобилие, газ също има в достатъчни количества.

Зимата се приближава, кога ще падне първия по-сериозен сняг - вероятно ще знаем със сигурност в края на ноември.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм