Средиземноморските циклони се активизираха, валежите от дъжд в последните дни бяха добре дошли, но ни напомниха, че есента е в разгара си, а сме на прага и на истинската зима. Защото, макар есента да ни отпусна поредица от много топли дни, много слънце и отлагане на студа, в следващите дни ще се завърнем към времето на късната есен и ранната зима.

Байдън обяви извънредно положение в щата Ню Йорк заради снега

Нов циклон се зароди над Северна Италия и той ще оказва влияние на времето над страната в следващите 48 часа. В нощта срещу сряда, в сряда и отчасти в четвъртък ще видим нови валежи от дъжд, а в по-високите планински части и от сняг.

Постепенно понижение на температурите, зимата се приближава

Прогностична карта на прогнозиранито валежи над страната в последния ден на ноември. Pivotal

Повече валежи се очакват на юг и изток, но ще видим дъжд и на други места в страната.

След приключването на тази валежна обстановка късно в четвъртък, в петък и събота малко по-стабилно време, но в неделя от юг отново ни очаква влошаване. 

Поредният циклон ще окаже влияние на времето у нас, но според моделите към днешна дата, тъй като ще е разположен доста южно, влиянието му ще е по-малко. 

Най-малко 162 загинали и 700 ранени при земетресение в Индонезия (видео и снимки)

В неделя от запад ще се приближи студен фронт и в нощта срещу понеделник и в понеделник ще видим евентуално превалявания от сняг по високите западни полета и на северозапад. Не се очакват съществени валежи, но това може да е първият сняг в по-ниските части на страната за тази зима. 

В средата на следващата седмица, в самия край на ноември и в началото на декември, моделите показват влияние на поредния циклон, който е възможно да ни донесе поредната порция валежи от дъжд и сняг. 

Земетресение от 5,6 по Рихтер разлюля Централна Италия

Това е тенденция, а не твърда прогноза, тъй като процесите са доста динимачни.

В Европа вече настъпва по-сериозно понижение на температурите, главно над централните и източни части на континента. Там настъпва студен въздух от по-северни ширини и температурите са типично зимни.

Колкото по на запад се придвижвате, толкова по-топло е времето. Това е нормално за зимите в Европа - в източните части на континента, които са по-близо до Европейска Русия, по-често нахлуват студени въздушни маси от Арктика.

Този студен въздух от север ще се спусне и към Балканите по-осезаемо в началото на следващата седмица. 

Седмицата започва с дъжд, а на места и с оранжев код за опасно време

В периода от 28 ноември до трети, четвърти декември времето ще е по-студено, като по високите западни полета дневните температури се очаква да бъдат между 2 и 7 градуса, малко по-високи в равнините на изток и юг, а ще видим и отрицателни сутрешни температури. 

Така ще навлезем в декември, с нормални за сезона температури, в очакване на по-сериозен зимен пристъп през последния месец на годината.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм