Тази седмица ще бъде необичайно студено с температури под средните за месеца. Между -3 и -7 градуса са измерени тази сутрин в Североизточна България. Най-студено е било в Разград, съобщи за Дарик синоптикът във варненския филиал на НИМХ Венета Тодорова.

Тенденцията е след петък за плавно повишаване на градусите. Над региона ще започне да нахлува малко по-топла въздушна маса, която ще е причина температурите да се вдигнат над нулата. След средата на февруари температурите отново ще са над обичайните, сочи прогнозата.

Февруари миналата година също беше топъл, така че няма нищо необичайно. През 2020 г. пък имаше доста снежна покривка в Североизточна България, която на много места бе 25-20 см, припомни Венета Тодорова.

Предвид сухите и по-топли декември и януари, може да се каже, че тази зима е сравнително мека и безвалежна, коментира синоптикът.

Над цяла Югоизточна Европа се наблюдава изместване на сезоните. През последните години сме свидетели на тенденция за по-късно начало на зимата, след декември. Летният период пък започва след края на май, който напоследък е доста хладен и с валежи.