Заместник-министърът на иновациите и растежа Красимир Якимов връчи сертификат „клас А“ на „ЗиЕс Юръп“ ООД за проекта „Производство на автомобилни части. Размерът на инвестицията е близо 19 млн. лв. и се предвижда да бъдат открити 100 нови работни места. 

Проектът е за изграждане на нов високотехнологичен завод в Тракия икономическа зона край Пловдив за производство на алуминиеви части, които намират широко приложение в автомобилостроенето и автомобилната индустрия.

Строят нов китайски завод за автомобилни части край Пловдив, връчиха му сертификат за инвестиция „клас А“

Този проект е сериозна стъпка в развитието на българо-китайските икономически отношения, а локацията за изпълнението му – Пловдив, се е доказала като притегателен център за инвестиции. Това показват и четирите проекта, които Министерството на иновациите и растежа е сертифицирало през 2023 г. в района, на обща стойност близо 135 млн. лв. и разкритите над 330 работни места“, заяви зам.-министър Якимов. По думите му, министерството работи активно за подобряването на бизнес климата в страната, като това се отразява благоприятно и на заетите в различните сектори.

Зам.-министър Якимов допълни, че от началото на годината са издадени 10 сертификатa за над 78 млн. лв., които ще открият близо 400 нови работни места в Перник, Русе, Пловдив, Балчик и София. 

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова подчерта, че проектът на китайската фирма отваря нова възможност за компаниите от азиатската страна в България. Тя подчерта доброто сътрудничество на Агенцията с Тракия икономическа зона, като ги определи като изключително подготвени за посрещане на инвеститори.

Строят нов китайски завод за автомобилни части край Пловдив, връчиха му сертификат за инвестиция „клас А“

На церемонията край Пловдив присъстваха още Н. Пр. г-жа Дай Цинли, извънреден и пълномощен посланик на Китай в България, кметове на общини, представители на местния бизнес, изпълнителният директор на "Тракия икономическа зона" Пламен Панчев и др.

По-късно през деня зам.-министър Якимов и посланикът на Китай проведоха работна среща, на която обсъдиха двустранните икономически отношения между двете държави, както и възможностите за инвестиции и развитие на иновациите.

„Зиес Юръп“ ЕООД е с предмет на дейност – научноизследователска, развойна дейност и производство на алуминиеви и автомобилни части, търговия на стоки и технологии и др. Част е от групата Shanghai Unison Aluminium Products Co., Ltd., която е създадена през 1994 г. и е с опит в прилагането на алуминиеви сплави. Компанията е професионален производител на авточасти от алуминиева сплав, интегриращ дизайн, разработка, производство, продажби и обслужване.