Холандската полиция арестува въоръжения мъж, който уби най-малко трима души при стрелба в Ротердам, съобщават от Би Би Си.

Според тях 32-годишният мъж е открил две стрелби в града. Едната е станала в Университетския медицински център "Еразъм" и в къща, която се намира на повече от километър от учебното заведение.

Той е бил студент в университета "Еразъм", който е свързан с болницата.

При първата стрелба са убити жена на 39 години и 14-годишната ѝ дъщеря. В болницата е застрелян 43-годишен мъж, преподавател.

Охранител, който твърди, че е бил пръв на мястото на инцидента, разказва, че денят е бил "шокиращ".

"Беше ужасно, ужасно", каза той, видимо разтърсен и не пожела да каже името си.

Той добави, че стрелецът не е влязъл в медицинския център през главния вход.

На брифинг след стрелбата в четвъртък полицаите от Ротердам заявиха, че стрелецът им е бил познат. Преди две години той е бил осъден за жестокост към животни.

Заподозреният е наречен Фуад Л., съобщават нидерландските медии.

Полицията заяви, че няма данни за втори стрелец.

27-годишен студент от Израел, разказва, че е бил на интервю за работа, когато е започнала стрелбата. Той излязъл от стаята в коридора и там било страшно от толкова много сирени и съобщения.

"Не можем да повярваме, че това е бил студент като нас", добави той.

Друг студент заявява: "Първо имаше стрелба на четвъртия етаж. Бяха произведени четири или пет изстрела."

Елитни полицейски части - включително снайперисти - щурмуваха болницата, а над сградата на болницата бяха забелязани да кръжат хеликоптери.

Преди да бъде арестуван, полицията съобщи, че тъмнокосият висок заподозрян в бойно снаряжение може би е бил на мотоциклет и е носил раница, слушалки и пистолет.

Нидерландският министър-председател Марк Рюте написа в публикация в социалните мрежи: "Мислите ми са насочени към жертвите на насилието, към техните близки и към всички хора, които изпитаха този ужас".

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм