Страните от ЕС ще купуват повече оръжия и боеприпаси заедно. Това предвижда нова Стратегия за отбранителната промишленост (EDIS), представена днес от Европейската комисия.

В момента държавите-членки изпълняват наполовина целта 35 на сто от обществените поръчки в областта на отбраната да бъдат съвместни, обяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Стратегията предвижда до 2030 г. страните да придобиват съвместно поне 40 на сто от военното оборудване.

Освен това в документа се предвижда да се увеличи производството и закупуването на отбранителни мощности в рамките на ЕС.

"Бруталната агресивна война на Русия срещу Украйна върна войната с висока интензивност в Европа. След десетилетия на недостатъчно изразходване на средства трябва да инвестираме повече в отбраната, но трябва да го направим по-добре и заедно", заяви върховният представител и заместник-председател на ЕК Жозеп Борел.

В същото време френският президент Еманюел Макрон нарече чешката инициатива за закупуване на боеприпаси за Украйна от трети страни "изключително полезна".

"Ние подкрепяме тази инициатива и ще допринесем за нея", заяви Макрон след среща с чешкия си колега Петър Павел в Прага.

Френският президент обаче призна, че миналата седмица е призовал за "стратегически скок", като допусна възможността за изпращане на западни войски в Украйна.