Страните от ЕС се споразумяха за таван на цената на руския петрол. Заедно с международни партньори те искат да принудят Русия да започне да продава петрол на купувачи в други страни за максимум 60 щатски долара (около 57 евро) за барел (159 литра) от понеделник, предаде Ройтерс.

ЕС: Ще накараме Кремъл да си плати за новата ескалация в Украйна

Полша се съгласи, но с големи колебания

След дълго колебание Полша също се съгласи. Планиран е механизъм за корекция, който ще поддържа лимита поне с пет процента под пазарната цена, ако барел петрол стане по-евтин от 60 долара, каза в петък посланикът на Полша в ЕС Анджей Садош.

Мелони: Украйна може да разчита на Италия

Неговата страна се аргументира за възможно най-голямата отстъпка от пазарната цена, за да затрудни Русия да финансира войната срещу Украйна. С одобрението на Полша държавите от ЕС вече могат официално да сложат горната граница на цените, която трябва да се прилага за руския петрол, транспортиран по море през уикенда.

Корабни компании могат да плават с руски петрол

Западните корабни компании биха могли да продължат да транспортират руски петрол до трети страни като Индия със своите кораби. Схемата ще се прилага и за други основни услуги като застраховане, техническа помощ и финансиране и брокерски услуги. Надеждата е, че таванът на цените ще доведе до намаляване на напрежението на енергийните пазари и облекчаване на тежестта върху трети страни.

Фон дер Лайен: Руски пари да се използват в подкрепа на Украйна

Той също така има за цел да гарантира, че Русия вече няма да се възползва от увеличението на цените на петрола и по този начин може да запълни военния си сандък. За да могат да реагират на развитието на пазара, плановете предвиждат преразглеждане на тавана на цените приблизително на всеки два месеца. Тя винаги трябва да бъде най-малко пет процента под средната цена, определена от Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Морски застраховки

Таванът на цените на Г-7 за руския морски суров петрол трябва да влезе в сила на 5 декември, заменяйки по-строгата категорична забрана на ЕС за закупуване на руски морски суров петрол, като начин за защита на световните доставки, тъй като Русия произвежда 10% от световния нефт.

Неочакван обрат: Сега Европа има твърде много газ

Идеята за налагане на ограничението на Г-7 е да се забрани на транспортните, застрахователните и презастрахователните компании да обработват товари с руски суров петрол по целия свят, освен ако не се продава на цена, по-ниска от тази, определена от Г-7 и нейните съюзници.

Тъй като ключовите корабни и застрахователни компании в света са базирани в страните от Г-7, таванът на цените би затруднил много Москва да продава петрола си на по-висока цена, пише economic.

Американска подкрепа

Предварителна сделка на Европейския съюз за таван на цените на руския петрол от 60 долара за барел е в обхвата на потенциалните ценови нива, които Министерството на финансите на САЩ е обсъдило, и би ограничил приходите от руски петрол. Това каза заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо пред Reuters NEXT.

Той вярва, че страните членки на ЕС ще финализират споразумението за тавана на цените, тъй като те последователно прилагат санкции, за да накажат Русия за нейното нахлуване в Украйна.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм