На 30-ти септември на площад „Възраждане“ в Плевен се състояха общи изпълнения на седем северняшки хора, в които се включиха стотици изпълнители, сред които целият танцов състав на Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ – Плевен, НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен и възпитаници на над десет плевенски аматьорски танцови клуба, както и много граждани, дошли специално за събитието.

Музикалният съпровод беше осигурен от народния оркестър при Северняшки ансамбъл - Плевен и Общински духов оркестър.

Старт на събитието даде кметът на Плевен Георг Спартански, който отбеляза, че целта на такъв тип мероприятия е да провокират хората, да бъдат по-активни и по-често да са сред природата, за да свалят стреса и напрежението, които са доста много в забързаното ни ежедневие.

„Затова предложих да организираме тази вече традиционна инициатива по един нетрадиционен начин – с нашите отлични изпълнители от една от културните емблеми на Плевен – Северняшкият ансамбъл, който току що се завърна от поредна визита зад граница, този път в Южна Корея с един от специалните призове на световния фестивал, който се проведе там. Инициативата се провежда и с много от нашите любителски танцови състави в Плевен, за да може всички заедно да се хванем на едно хоро и да се повеселим заедно и да се почувстваме активни“, каза Георг Спартански.

В тази връзка, той припомни, че стресът, напрежението и тревогите са достатъчно много „и къде ако не в град Плевен да направим този мини фестивал на двигателната активност с участието на професионалистите и на аматьорите, и на публиката – на гражданите на Плевен“.

Спартански припомни, че инициативата се организира и със съдействието на Националното сдружение на общините, и която българска община се представи най-добре ще получи определена сума.

„Ние сме решили да вложим тази сума в изграждане на една спортна площадка, където младите хора ще могат допълнително да развиват своята ежедневна активност и това е благородният повод да направим тази организация днес като конкретната ни цел днес е да направим милиони стъпки заедно и да получим тази награда, която пак ще отиде в полза на жителите на Плевен и особено на младите, които имат нужда от спорт“, каза кметът на Плевен.