Българите имаме уникални традиционни ценности, които в другите държави ги няма. Не са се сетили, мързи ги да ги изповядват или просто са лоши хора без афинитет към истински важните неща в живота. Да се оправят. Ние знаем истината за себе си и я споделяме с който иска да я чуе.

Затова обичаме Фейсбука.

Той нас не ни тачи и непрестанно ни ограничава и банва. Заглушава ни постингите, редуцира показванията на линковете ни, обслужва вражеските интереси и е ръководен от очевидно ненормален човек, ако изобщо може Марк Цукърбърг да е човек. По-скоро е хибрид между пепелянка и мандарина. Но на дефицитите на Фейсбук и изкривяващият истината и ценностите ни негов алгоритъм, българите отговаряме с великодушие.

Споделяме всичко с него. Цъкнали сме всички отметки, дали сме му разрешение да ни следи онлайн къде влизаме, както и офлайн да ни знае локацията и да вижда къде ходим чрез умното устройство в джоба или чантата ни. Споделяме му какво мислим, какво харесваме, от какво се вълнуваме. И чрез него си говорим публично и водим частни разговори в чатовете му.

Прословутото българско гостоприемство го показваме към Мета и нейната социална мрежа, тя влиза с нея дори под чаршафите на хората. Или поне, ако сте жена, може да се дипломирате като уролог, ако прегледате папката със съобщения от непознати хора.

И с какво ни се отплаща Фейсбук? Банва ни, защото сме пуснали виц. Ограничава ни любимите сайтове, за да ни пуска глупави клипчета от страници, които не сме харесали, как мъж и жена си погаждат очевидно нагласени номера. Видеа със стотици хиляди харесвания и лишени от смислено съдържание ни губят времето, вместо умният Фейсбук алгоритъм, който ни познава по-добре от самите нас, да ни даде онова, което наистина харесваме.

Но ние продължаваме да висим във “Фейса”. Да го ползваме. Дали е навик? Дали е носталгия към последните 15 години, в които свикнахме с тази соцмрежа и я ползвахме за всичко - виртуални земеделски предприятия, “сръчкване”, протести, организиране на събития за рожден ден и да коментираме на Васил Божков окуражително под постовете да извади записите от своето фоайе.

Та там дори продават групите, в които подкрепяме Бойко Борисов или руската демокрация. Продават ни на други администратори, които да ни пускат реклами в тях. Но търпим. Мазохисти ли сме? Глупаци? Или пък не забелязваме?

Не. Ние просто сме много лоялен народ. И сме лоялни дори на подменяща информационната ни реалност мрежа, която вече дори не ни свързва като хората.

Това е друга наша традиционна ценност. Лоялността. Ето, хората, които работят като обвинители от лоялност оправдават своите приятели, любовници, Евровци, Нотариуси, по-корумпирани колеги. Прокурорите не са дори допускали, че може самите те или техни близки колеги да участват в групировки за рекет и вмешателство в правосъдието.
Съдиите от лоялност приемат нареждания едно дело да се потули, някой читав човек да се оправдае за 17-и път или просто да си направят отвод и да си гледат здравето. Лоялността към системата.


Тя системата може да е крива и всички да го осъзнаваме. Може да не е справедлива. Може да бута едни, а други да ограничава, опрасква и рекетира да си плащат, за да са свободни или за да се виждат публикациите им от техните последователи. Но ние сме лоялни и дори да поприпсуваме, търпим и участваме.

Българите сме най-лоялния народ. Не сме като тея, другите, без ценностите. Вижте им лидерите - Путин сега пък харесвал Байдън. А когато Тръмп ходѝ на крака за златен дъжд в Москва? Никаква лоялност.

Ами той и Тръмп така. Станел ли президент, веднага ще спре войната в Украйна. И какво тогава ще държи на власт Путин, ако не борбата срещу нацизма?

Ще се изядат като гладни вълци. Докато ние сме лоялни. И може да не ни харесва сглобката, ама ако не участваш в ротацията, съвсем нямаш шанс да събереш някой виртуален палец или да ти сложат делото за мизериите на трупче. Защото ценим лоялността.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм