С гласовете на всички политически групи Столичният общински съвет (СОС) прие доклад на кмета на София Васил Терзиев, с който районните кметове се определят за администратори и водещи партньори по програмата за санирането на многофамилни жилищни сгради в столицата.

Около този доклад миналата седмица се създаде напрежение, тъй като той беше изключен от дневния ред на предишната сесия на градския парламент с гласовете на ГЕРБ, БСП и по-малките групи в СОС. Впоследствие именно те внесоха предложение за провеждането на извънредно заседание днес, на което той да бъде гласуван. Мотивът им беше, че докладът не е минал за обсъждане през ресорните комисии на СОС и че това го прави уязвим при евентуални обжалвания.

Това е вторият етап от програмата за саниране, в който кандидатстващите етажни собствености могат да разчитат на до 80 на сто съфинансиране от държавата при 20 на сто самоучастие. Документите за кандидатстване вече са събрани и на базата на това решение районните администрации ще могат да ги входират, заяви пред журналисти Бойко Димитров от ПП-ДБ-Спаси София. 

Още нови блокове в София ще могат да бъдат обновени, да се намалят разходите им за отопление, да се възстановят и другите системи вътре в блоковете… и всички знаете какъв е ефектът от санирането. Разполагаемият ресурс на национално ниво е около 280 млн., ще има извършване на класиране и, когато излезе това класиране ще може да се каже колко блока в София ще бъдат класирани за втори етап“, коментира Димитров. Той напомни, че срокът за подаване на документи е 29 февруари и уточни, че ако днешното решение на СОС не е било взето е било невъзможно кандидатстването за саниране на нито един блок в столицата. 

Чуйте целия коментар в прикачения звуков файл.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм