Над един милиард лева ще даде Столичната община за обновяване на градския транспорт в София през следващите пет години. Кметът на София Васил Терзиев обяви, че 70 автобуса, 35 тролейбуса и 18 трамвая ще бъдат закупени до края на годината. Той подчерта, че в последните години наземният транспорт е останал неглижиран за сметка на метрото и е крайно време да се обнови гаражът на столичния градски транспорт.

Васил Терзиев обясни, че разширяването на метрото продължава, предвиждат се 12 нови станции, но основен фокус на програмата ще са видовете градски транспорт, на които по думите му предишната администрация не е обърнала особено внимание.

Общинският съветник от комисията по транспорт Андрей Зографски уточни, че най-много средства се предвиждат за нови трамваи.

„Нашата цел е да разделим тази програма на пет години, за да може финансово да се понесе от града и да може да осигуряваме всяка година нови партиди превозни средства – накрая на този период да се види цялостно обновления на подвижния състав“, посочи Зографски.

Заместник-кметът на София Иван Василев уточни, че докладът на Терзиев трябва да бъде одобрен от СОС. Той посочи, че се търсят възможности за финансиране чрез оперативните програми на ЕС. Ще се разговаря и с различни банки за възможност за кредит, добави той.

Реакцията на ГЕРБ-СДС

Последва реакция от общинските съветници от ГЕРБ-СДС. Докладът за модернизация на градския транспорт е внесен през септември от тях и тогава е бил за 600 млн. лв, уточни Антон Хекимян.

Той открои като проблем, че не са заложени инвестиции в инфраструктурите и сградния фонд, където работят служителите на градския транспорт, в доклада няма и ремонт на релсовите платна.

„В този доклад липсва откъде ще дойдат парите, защото в изказването на заместник- кмета досега чухме, че тепърва, по примера на метрополитен, ние трябва да сме готови с някакви доклади и проекти, след което да търсим допълнително финансиране. Затова ви казвам, че това е поредният положителен доклад, поредната ПР акция от кмета Терзиев, спасителите и от екипа на кмета, които няма с какво друго да се похвалят освен с някакви бъдещи успехи. Казвам го така, защото - да,  ние ще подкрепим този доклад, защото сме отговорни“, каза Хекимян.