През 2023 г. се навършват 100 години от монтирането на часовника в кулата на библиотеката. Една от емблемите на града става на век. 

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в партньорство със Сдружение „РусчукБГ“ и група „Русефилм“ към Възрожденско читалище „Зора 1866“ организира отбелязването на годишнината на часовника с акцент на две дати:

1. В рамките на Европейски дни на наследството на 16 септември (събота):

- от 12:00 ч. в Часовникова кула – презентация „История на „раждането“ на часовника“ на Александър Първанов, Сдружение „РусчукБГ“;

- от 12:30 ч. в Заседателна зала – прожекция на филма „Пазители на времето“ на група „Русефилм“ към Възрожденско читалище „Зора 1866“ с художествен ръководител Пламен Личев.

2. В рамките на Литературния фестивал „Писмените съкровища на Долен Дунав“ на 6 октомври (петък)

- от 17:00 ч. в Часовникова кула – презентация „История на „раждането“ на часовника“ на Александър Първанов Сдружение, Сдружение „РусчукБГ“;

- от 17:30 ч. в Заседателна зала – прожекция на филма „Пазители на времето“ на група „Русефилм“ към Възрожденско читалище „Зора 1866“ с художествен ръководител Пламен Личев.

Повече за историята на емблематичния часовник чуйте в интервюто с Александър Първанов - радетел за опазване и съхраняване на културното наследство в града и сподвижник на Сдружение „Русчук.БГ“.