„Благодаря на д-р Александър Стойков и на целия екип, ангажиран с реализирането на настоящата продукция. Сигурен съм, че филмът освен сериозен принос към осмислянето на историята ни като народ, ще спомогне и за развитието на културния и поклоннически туризъм“, това каза областният управител на Русе Анатоли Станев относно премиерата на най-новия документален филм, посветен на 800-годишнината от създаването на скалния манастир-лавра „Св. Архангел Михаил“, по-известен като Ивановските скални църкви. Прожекцията на филма със заглавие „1218 година – срещата на преобразяването“ се състоя завчера вечерта в зала „Европа“ на Доходното здание в Русе и бе посрещната от експертите и присъстващата публика с действително голям интерес. Станев коментира още, че е необходимо по-често да се сещаме за мъдрите постъпки на нашите владетели и духовници, защото именно те трябва да бъдат компас за действията ни, особено в днешно време. „Считам, че филмът е една решителна крачка, която съм уверен, че ще бъде оценена и от русенската публика и от публиката в цяла България. Благодарение на труда на д-р Стойков разкриваме неща, които са близо до нас, но много често не ги виждаме“, допълни още Станев.

„Филмът e нужен на Ивановските скални църкви, Русе и целия регион, защото все още тази част от света е terra incognito, от времето на Шкорпил до ден днешен. Специалистите знаят много, но не винаги успяват на достъпен език да преведат информацията пред широката общественост“, коментира директорът на Регионалния исторически музей проф. д-р Николай Ненов. Той сподели още, че филмът се спира на един важен момент – срещата между монаха и царя и конкретизира, че подобна среща вече се е състояла между свети Иван Рилски и цар Петър. Според него това е модел на повествование, а връзката между цар и монах, който след това става светец, е много важно за самото християнство.

По думите пък на проф. Пламен Павлов това е първият опит за цялостно представяне на една много голяма личност от духовната и политическа история на България – патриарх Йоаким I. Според него д-р Стойков е напълно прав, наричайки Свети Йоаким Ивановски, въпреки че науката и религията все още не са готови да признаят това твърдение. „Има основание да се мисли, че патриархът е създал не само Ивановските скални манастири – тази Света гора в Дунавската равнина, но най-вероятно е погребан в създадения от него манастир. Историческите факти сочат, че патриарх Йоаким е първият легитимен православен български патриарх – човек, който е имал огромно влияние върху цар Иван II Асен. Филмът е за най-славната епоха от историята на Второто българско царство. „С книгата на д-р Александър Стойков и с този филм се реабилитира една голяма личност, незаслужено забравена и подценявана и освен това се показва богатството на русенския край, особено в района на Ломовете, където има едно уникално съсредоточаване на духовни средища“, каза още проф. Павлов.

Филмът, който е с продължителност от 50 минути, бе реализиран с подкрепата на Регионалния исторически музей в Русе, Кирило-Методиевския научен център при БАН, Научния архив на Българската академия на науките, както и А енд А комюникейшънс. Звукозаписът на лентата е направен от Климент Лазаров, редактор е Бояна Шандуркова, която също е и диктор заедно с отец Стефан Стефанов. Принос към лентата има и Явор Минчев, който е извършил заснемане с дрон. Филмът е и с участието на професорите Пламен Павлов и Николай Ненов, доц. Коста Хаджиев и Аблена Мазакова.