Дезинформацията пуска пипалата си най-лесно през социалните мрежи. Това е едно предизвикателство както за България, така и по целия свят. Как да бъде адресиран този проблем е нещо, върху което работят неправителствени оганизации и обществото. Един от начините е чрез хората, които са изключително влиятелни в социалните мрежи, т.нар. блогъри, влогъри, инфлуенсъри.

Много от тях обаче избягват да говорят по политически теми. Сред тези, които не се страхуват да заявяват позицията си в социалните мрежи, е Стефан Попов-Чефо, актьор и създател на видео съдържание. 

Стефан Попов-Чефо и Александър Детев

"Когато направих клип относно митовете за мощта на Русия, защото дезинформацията върви рамо до рамо с пропагандата в България, излагайки абсолютно всички факти и съответно заблудите относно прословутата мощ на Руската федерация, бях абсолютно атакуван по всички фронтове от ботове, тролове и всички прозиводни. Изключително негативни коментари, обиди", даде пример Стефан Попов.

Според него това е основната причина поради която други създатели на видео съдържание не смятат, че е правилно да заемат позиция.

Нейнски пред Дарик: Категоричният тон към Москва е закъснял

"Аз не разглеждам нещата така, за мен е много важно в едно такова размирно време, във време на ширеща се дезинформация, хората, които имат аудитория, да заемат позиция", обясни актьорът.

Въпреки всичко обаче точно такива видеа помагат на повече хора да се запознаят с това, което Чефо прави. "Още по-важно е самото качество на тези новодошли последователи, защото те припознават един такъв малко по-сериозен труд за нещо смислено", заяви той.

Как да разпознаем един "трол" в социалните мрежи и какво ново предстои да видим от Чефо? Целия разговор със Стефан Попов чуйте във видеото.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм