Изложба, посветена на 200 години от издаването на „Рибния буквар“, ще бъде открита на 20 май от в Галерия на открито „Градска градина“ пред Народния театър „Иван Вазов“.  

Екпозицията, подготвена от Централната библиотека на Българската академия на науките представя първото издание на „Буквар с различни поучения“ от 1824 г., станал известен със заглавието „Рибен буквар“, както и неговите издания от 1847 г. и 1850 г., които се съхраняват в библиотеката. 

В експозицията е включена информация за Петър Берон като учен, просветен деец и дарител.

Представително място е отделено и на останалите четири издания от преди Освобождението, любезно предоставени от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, както и архивни документи от Научния архив на БАН.

Петър Берон заема мястото си на един от най-образованите българи за времето си, който пръв обръща поглед към новото, европейското образование, като главен залог за бързо и успешно развитие на зараждащото се новобългарско общество. Неговата грижа за българските училища, за издаване на учебници на български език и за българската просвета откриваме още в послесловието на „Рибния буквар“.