Започва пилотен европроект в подкрепа на жилищното и финансово приобщаване на ромите у нас. Целта му е те да подобрят условията си на живот със собствени сили като получават финансова подкрепа, която трябва да върнат. Досега проектът е бил реализиран в Словакия и Румъния, като там го отчитат за успешен.

Първите градове в България, които ще бъдат подпомогнати, са Пещера, Ботевград и Ябланица, а при добри резултати  проектът може да бъде разширен и в други общини.

Сръбско жури дисквалифицира македонец в музикално риалити заради пеене на български

Проектът не е предназначен за цялта общност, защото тя не е хомогенна, разказа Петър Полак, член на европейския парламент. По думите му има условия, при които участниците могат да получат преференциални заеми.

Отпуснатият бюджет за България е около 3 млн. евро, допълни Полак. Очаква се той да се увеличи заедно с обхванатите от проекта държави в Европа след като се оценят резултатите.

Увеличават медиаторите за ромска интеграция в Монтана и Бойчиновци

Участниците ще бъдат съветвани и водени от представител на проекта на местно ниво, който ще им дава основна финансова грамотност. Целта е ромите да не бъдат изваждани от средата си на живот и с тяхно участие тя да бъде подобрена.

Автор: Юлиан Сутев, стажант-репортер

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм