Множество промени, водещи до осезаемо подобряване на качеството на въздуха във Враца, са представени като част от съвместна инициатива на Община Враца и Европейския съюз

През последните години във Враца се извършват поредица от промени, чиято цел е цялостното подобряване на качеството на живота в града и региона - от реновирането и санирането на редица училища, детски градини и жилищни сгради до пълното електрифициране на градския транспорт в града.

С цялостната подмяна на автопарка, Враца се превърна в първия град в България с напълно чист и екосъобразен транспорт.

Благодарение на тези промени местното население вече може да се наслаждава на по-чист въздух, да намали битовото си потребление и да подсигури качеството на образование на децата си.

Разработени с подкрепата на Община Враца и Европейския съюз, тези постижения са представени на вниманието на гражданите по време на едномесечна (15 юли - 15 август 2022 г.) информационна кампания под мотото „Враца - проход към зелено бъдеще“. Тя е част от съвместна комуникационна инициатива "Европа в моя регион", която представя действията на Европейския съюз за регионите в цяла Европа.

Инвестициите в пълното електрифициране на градския транспорт в града, реновирането и санирането на учебните заведения – училища и детски градини, както и на 15 жилищни сгради, надвишава 40 милиона лева.

Участващите регионални и европейски партньори ще представят по-подробно тези постижения по време на пресконференция на 18 юли на площад „Суми“ в 10:00 ч.

На местното население са предложени и редица обществени инициативи:

Ден на безплатния градски транспорт във Враца ще бъде обявен на 18-ти юли, като всички пътници ще могат да използват превозните средства неограничено и напълно безплатно.

Целта на активността е да покаже нагледно ползите от използването на градския транспорт, спрямо личния автомобил, имайки предвид бързината, удобството и достъпността на услугата.

Началото на „Ден на безплатния градски транспорт“ във Враца ще бъде обявено от Калин Каменов, кмет на Община Враца, Бойко Благоев - ръководител отдел kомуникации в Представителството на Европейската комисия в България, Николина Троянович, звено България, Хърватия и Словения, ГД „Регионална политика“ към Европейската комисия, г-жа Цветана Иванова, Областен информационен център – Враца, Виктория Начева, управител на „Тролейбусен транспорт - Враца“ ЕООД, както и от местния инфлуенсър Радостин Кузманов.

На същия ден ще започне и инициатива в 4-те детски градини, реновирани и санирани по европейски програми  - „Европейчета”, „Дъга”, „Зора” и „Знаме на мира”.

В тях ще се проведат интерактивни работилници, чиято цел е да образоват децата в ранна възраст за това колко важна е чистата околната среда и каква е ролята на Европейския съюз за развитието на регионите в страната.

Работилниците ще бъдат водени от известната YouTube влогърка, млада майка и художничка – Анна Гуркова, която е родом от град Враца.

За „Европа в моя регион“:
„Европа в моя регион“ е съвместно създадена комуникационна инициатива, която има за цел да представи действията на ЕС за регионите в цяла Европа. Заедно с регионите партньори и финансираните от ЕС проекти Европейската комисия създава инструменти и възможности за диалог с гражданите и ги запознава с постиженията на проектите в близост до тях благодарение на усилията за съвместно финансиране от страна на ЕС и регионите.
„Европа в моя регион“ е също така възможност за изграждане на партньорства между регионите с цел провеждане на регионални кампании с местна насоченост, предлагащи развлекателни дейности в близост до популярни места, които са част от регионалната идентичност. Специално внимание се отделя и на дейностите, в които участват ученици.
От 2021 до 2023 г. близо 40 подобни проекта ще бъдат организирани в 8 целеви държави: България, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Португалия и Румъния.

Повече информациия на:
https://ec.europa.eu/regional_policy/bg/policy/communication/euinmyregion/regional_campaigns?r=BG02