Най-малко 14 души са загинали, а 102 все още се водят за изчезнали в североизточния индийски щат Сиким, след като проливни дъждове са довели до разкъсване на бреговете на ледниково езеро и са предизвикали внезапни наводнения в планинска долина, съобщават от The Guardian.

Според властите бедствието, което се случи в сряда, е засегнало повече от 22 000 души, а сред изчезналите са 22 военнослужещи. Освен това над 3 000 туристи са останали блокирани, след като наводненията са отмили основните магистрали и мостове.

Катастрофалното преливане на езерото Лхонак се случи, след като по време на облачната вълна в щата паднаха пет пъти повече дъждове от обичайното, което доведе до частично разрушаване на язовир в долината на река Тееста, близо до границата с Китай. Видеоматериали показват как калните води на наводнението нахлуват в населените места, причиняват срутване на къщи и потапят военни бази.

Властите предупредиха, че спасителната операция ще бъде трудна, тъй като през следващите дни се очакват още дъждове, а мобилните и телефонните линии продължават да са прекъснати.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts