С поредица от срещи и инициативи Средношколско общежитие "Данаил Попов" - Плевен, ще отбележи две от паметните годишнини в българската история - 183-та годишнина от рождението на Данаил Попов - един от най-близките съратници на Васил Левски и съосновател на първия у нас таен революционен комитет на Левски за освобождението на България, и 150 години от гибелта на Апостола на свободата. Седмицата от 13 до 17 февруари ще премине под мотото „Памет“ и в нея ще се включат ученици, преподаватели, историци и родолюбиви плевенчани, които ще разказват за живота, делото и заветите на двамата бележити българи.

„Това ще бъдат дни на патриотизъм и почит към хората, отдали живота си за свободата на Родината“, сподели Веселка Лилова, директор на общежитието и допълни:

„Няма как да говорим за добро и стойностно образование без в тази формула да включим часове по родолюбие и познаване на историята. Общежитието ни има честта и огромната отговорност да носи името на бележития плевенчанин Данаил Попов. На 1 януари се навършиха 183 години от неговото рождение. Тази година се навършват и 30 години от създаването на нашата институция, която има своето специално място в община Плевен. Желанието ни е младите да знаят повече за делото на Данаил Попов и вярваме, че тези срещи са един от начините за това. На 19 февруари предстои да почетем паметта и на Апостола на свободата. За нас Левски е икона и неговото дело не трябва да бъде забравяно“.

Седмицата ще започне с Ден за разговор - беседа за саможертвата, за съвременните идеали и за всички онези качества и ценностите, които ни карат да се чувстваме горди, че сме българи.

Вторник ще бъде посветен на един по-различен разговор - ученици и преподаватели ще говорят за Левски и за любовта в неговия живот в различните й измерения - любовта към Родината, към майката, сестрата, към ближния.

В поредицата от инициативи активно се включва и Общобългарският комитет „Васил Левски“, като в два поредни дни негови представители ще бъдат гости в общежитието. Ще бъдат проведени беседи с историка Васил Копчев - основател на националният възпоменателен поход "По стъпките на Апостола", с д-р Галина Цветкова - председател на Общинския комитет „Васил Левски“ и инициатор на дарителската кампания за изграждане паметник на Данаил Попов в Плевен. В Общежитието ще гостува и скулпторът Красимир Рангелов - автор на паметника на Данаил Попов. По време на срещите ще бъде представена и дейността на Общинския комитет „Васил Левски“ и подготовката на поредното издание на националния поход "По стъпките на Апостола", в който ученици от Общежитието участват всяка година.

През цялата следваща седмица учениците ще разказват за Левски и Данаил Попов и с рисунки - с портрети или случки от живота им. Отличените творби ще бъдат представени в тематичен кът в сградата на общежитието.

На 19 февруари група от СО „Данаил Попов“ ще се включи в паметния ритуал в Плевен по повод 150 години от гибелта на Апостола на свободата.