Амбициозен проект "Спортна дипломация на ценностите" доведе у нас бивша състезателка по модерен петобой, както и настояща пианистка от Словакия.

Елена Маликова е председател на Словашката олимпийска академия. Тя е многократен финалист в национални и международни шампионати по модерен петобой. Представяла е първо Чехословакия и след това Словакия на олимпийски игри, както на много световни и европейски първенства. Представител е на спортен клуб Вега в Братислава.

Йордана Паловичова е известен словашки пианист и преподавател в Академията по изящни изкуства.Член е на Словашката олимпийска Академия. Води много обучения, които са свързани с най-различни умения за комуникация, за представяне. Йордана има българска жилка.

Двете гостуваха в студиото на Дарик, придружени от Кристиана Казанджиева –координатор проекти , която влезе и в ролята на преводач. 

"Поводът да сме тук е един европейски проект, по който работим. Той се финансира по програма Erasmus +. Има за цел да популяризира европейските спортни ценности като средство за дипломация. Много сме доволни от прогреса на проекта, от неговото развитие. Смятаме, че платформата, която сме подготвили и промотираме заедно с българските ни партньори, ще има голямо въздействие върху всеки, който влезе в нея и види какво сме подготвили. Там има доста известни български атлети и хора, които въобще са свързани със спорта в България. Искаме да популяризираме платформата на европейските спортни ценности в целия Европейски съюз. Тя надгражда всичко постигнато по време на словашкото председателство на Съвета на Европейския съюз, както и на българското такова. Много сме амбициозни и искаме да разпространяваме знанието за европейските спортни ценности в целия Европейски съюз, което се случва благодарение на програма Erasmus +", заяви Елена Маликова.

"Общото между изкуството, спорта и културата е дисциплината. Това е нещо, от което имаме нужда и в спорта, и в музиката, както е при мен. Спортът, музиката и изкуството могат да бъдат обединени по един много благороден начин за целите на дипломацията. Могат да свързват нации, народи, противопоставящи се хора чрез спорта и културата", добави Йордана. 

Елена Маликова и Йордана Паловичова присъстваха и на фестивала на местните кулинарни традиции на различните етноси, който се проведе в европейския град на спорта за 2023-а година - Бяла.

"Имахме огромната привилегия да присъстваме вчера на този фестивал, на който видяхме, че както спортът, така и кулинарното изкуство, а и музиката, могат да свързват хората. Преживяването беше невероятно. Видяхме много рецепти, опитахме много неща. Говорихме с баби, които са автори на тези рецепти", каза още Маликова.

"Аз съм отгледана от българските си баба и дядо, които са емигрирали в Братислава през 40-те години на миналия век. Отишли са там да градинарстват.  Имаха много голяма градина. Аз от малка съм закърмена с български гозби, ястия, които те са приготвяли със собствените си ръце, със собствените плодове и зеленчуци, които са произвеждали. Ето защо вчерашните рецепти, както и народните танци ме върнаха към моето детство", каза още Йордана.

Чуйте целия разговор в приложения звуков файл.