МБАЛ „Хаджи Димитър“ в Сливен откри Специализирано спешно отделение с кардиоцентър и мозъчно-съдов център за неотложна реакция при инфаркт, инсулт и други остри съдови заболявания.

Новата структура приема без прекъсване 24 часа всеки ден в седмицата.

За улеснение на пациентите и техните придружители Специализираното спешно отделение е в отделна сграда с вход до паркинга на болницата.

С модерна апаратура са обзаведени шокова зала с 4 интензивни легла и триаж с 2 места за постоянно мониторно наблюдение за показателите на всеки пациент в двата лекарски кабинета и от пост на медицинската сестра.

При симптоми на остро сърдечно и мозъчно-съдово състояние, болният може  да поиска линейката на Центъра за  спешна медицинска помощ да го откара до специализираното отделение на МБАЛ „Хаджи Димитър“.  Дежурният медицински екип предприема овладяване на рисковия момент и осигурява незабавна консултация от кардиолог, невролог, съдов хирург и неврохирург.

„Само за месец от създаването на Специализираното спешно отделение, всяко денонощие през него минават 15-17 пациенти, а 4-5 от тях се настаняват за по-продължително лечение в болницата“ – обясни управителят на МБАЛ „Хаджи Димитър“ д-р Пенко Пенков.