Врачани отдадоха своята почит към  знаменития си съгражданин, разнесъл славата на България по света с фокусите и илюзиите си. Спектакълът “Мистер Сенко - Легендата”, посветен на 119-та годишнина от рождението на легендарния илюзионист се проведе на 22.02.24 г. в Градската концертна зала.

Събитието е под патронажа на кмета Калин Каменов и се организира от Съюза на българските илюзионисти и клуб „Сенко“. З а него  съдействие оказа на великия илюзионист - Стефанка Карайончева – Сенко.

„Той беше естествен, народен човек, не беше грандоман, много подреден беше. Изобретателен, остроумен. И много се гордееше, че е врачанин“, разказа тя  пред журналисти. Нейният свекър живеел с фокусите си и винаги носел в джоба си по няколко, за да може да зарадва хората, които среща по улиците. От немотията, цирка и подаръкът на един французин илюзионист - така започва забележителния творчески път на Евстати - Сенко.

Най-великата му илюзия „Махане на глава“ представил за първи път през 1939 г. в Лайпциг. Там спечелил втора награда и благодарение на нея успял да построи дома си, разказа още тя.

За Мистер Сенко пред публиката разказа  Михаил Вешим, който работи по книга за големия български илюзионист.

 Вечерта завърши председателят на гилдията на вариететните артисти към Съюза на артистите в България Валермо Мовсесян, който  връчи на кмета Каменов благодарствено писмо и плакет на Стефанка Карайончева – Сенко.

Повече ще научите от прикачените звукови  файлове, в които Стефка Сенко разказва за прочутия си роднина: Как  и защо се е родила мечтата да стане илюзионист  - с това започва разказа й за слушателите на Дарик Враца.

Снимките ще ви покажат атмосферата от вечерта във Враца.

Мистер Сенко е роден на 12 февруари 1905 година във Враца.

Той е сред най-известните илюзионисти не само у нас, но и по целия свят. Рожденото му име е Евстати Христов Карайончев.

Въпреки тежкото си детство, успява да постигне удивителна творческа кариера. Илюзията, с която придобива световна слава и впечатлява Холивуд, е „Сваляне на главата“. Благодарение на този номер, Мистер Сенко става носител на специалната награда на Американската асоциация на илюзионистите (1961 г., щата Индиана). Други известни негови илюзии са “Електрическият стол” и “Разрязване на жена с циркулярен трион”.