На 17-ти април в Зала №3 на Съдебната палата в град Плевен се проведе за пореден път съвместната инициатива на Районен съд – град Плевен и Сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР-Плевен – „С бистър ум зад волана“, която отново бе насочена към подрастващите – шофьори и кандидат-шофьори, с цел превенция на шофирането след употребата на алкохол и наркотични вещества. Председателят на Районен съд – Плевен – съдия Вера Найденова, Началник Сектор „Пътна полиция“ – ст.инсп. Даниел Петров и инспектор Ралчев – служител на Сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР-Плевен запознаха младежите с рисковете и предвидените наказания при шофирането на автомобил след употребата на алкохол и наркотици.

На учениците беше прожектиран късометражния филм на Христо Порязов – „Защо аз“, направен по действителен случай и, който за пореден път въздейства изключително силно на присъстващите в залата. Интерес сред гостите на Районен съд – Плевен отново предизвикаха симулационните очила, които симулират висока концентрация на алкохол – от 0,8 до 1,5 промила и изкривяват възприемането на цветовете, размера, формата и местоположението на обектите. Беше предоставена възможност на желаещите да направят симулацията и да усетят това влияние върху собственото си поведение.

От 11:30 часа вниманието бе насочено към най-малките – учениците от първи до четвърти клас, като се проведе съвместна инициатива с Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“-гр.София - „На  пътя е опасно“. Гости на Районен съд – град Плевен бяха г-н Росен Рапчев и г-н Александър Димов – експерти от ДАБДП, които запознаха децата с основните опасности на пътя, моделите на поведение, формиране на навици за безопасно движение на пътя с оглед качеството, в което се намират, а именно: пешеходци, пътници и водачи на велосипед.

Основните акценти за безопасно движение по пътищата бяха онагледени посредством видеоматериали, съобразени с възрастта на участниците в инициативата.