Ранен щъркел е спасен след подаден сигнал от граждани до "зеления телефон" на РИОСВ-Пазарджик съобщават от инспекцията. Птицата е забелязана от граждани близо до сметището на града в посока към село Капитан Димитриево. Експерти са изпратени на място, установено е, че щъркелът е със счупено крило. Той е закаран в спасителен център за лечение.

Друг екземпляр от защитения вид е намерен мъртъв близо до трафопост в град Ракитово. Случаят е предаден на Областната дирекция по безопасност на храните за предприемане на действия по компетентност.

Проверка е извършена и по сигнал за наклонено щъркелово гнездо на някогашен комин на фабрика в близост до моста на Марица в Пазарджик. В гнездото не са намерени яйца или малки. Екоекспертите не са се намесили, тъй като това може да доведе до изоставяне на гнездото от щъркеловата двойка, поясняват от РИОСВ.

Спасен е бързолет, за който граждани съобщили, че е ранен. На място в село Паталеница обаче се оказало, че птичето няма травми, това епотвърдено и от ветеринар. Бързолетът е освободен в подходящ за него район и е отлетял.