Отбелязваме Международният ден на шегата - лъжем близки и приятели, правим шеги и се смеем от сърце. Но малко хора знаят какъв е произходът на празника и защо се отбелязва точно на 1 април. 

Няколко са теориите за деня на шегата и неговият произход не е строго установен. Смята се, че се отбелязва на тази дата заради пролетното равноденствие. Според някои историци денят се появява, защото по време на Средновековието Нова година се празнува на 25 март в много от европейските градове. Празниците приключвали традиционно на 1 април. Тези, които празнували Нова година на 1 януари се подигравали на другите и така се появява Денят на шегата или лъжата.

По традиция на 1 април си правим весели закачки. Това обичат да правят и медиите, които през годините дори леко са се увличали в задачата да заблудят своята аудитория.

През 1957 г. Би Би Си пуска репортаж в централната им емисия за това как швейцарски фермери берат пресни спагети. Видеото е с надпис „Швейцарската реколта от спагети“.

През 1962 г. Шведската национална телевизия излъчва 5-минутен клип, в който задълбочено обяснява как може телевизорите да започнат да излъчват цветна картина като пред тях се сложи обикновен найлонов плик.

През 1980 г. Би Би Си обявява, че часовниковият циферблат на Биг Бен ще бъде заменен с електронен. 

От медията съобщават също, че който първи се свърже с тях по телефона, може да спечели часовниковите стрелки от циферблата.

Същата година телевизионен канал в Бостън излъчва фалшива новина, в която казва, че един от големите хълмове в Милтън, Масачузетс изригва. Това всява небивала паника в жителите на града, някои, от които започват да бягат от домовете си.

През 1986 г. парижани остават възмутени, след като в. „Паризиен“ обявява, че Айфеловата кула ще бъде демонтирана, за да се премести в „Дисниленд“.

Миналата година Би Би Си пусна репортаж за летящи пингвини, придружен от видео клип, който се превръща в един от най-гледаните в интернет. Водещият Тери Джоунс обясни, че странните създания са уловени в кадър докато е снимана поредицата „Чудесата на еволюцията”. По думите на Джоунс летящите пингвини не се скупчват като останалите си събратя на едно място, за да се топлят в антарктическия студ, а отлитат в Южна Америка, за да се пекат под тропическото слънце.