Съседката на Украйна Словакия отхвърли идеята да се предостави убежище на всички руски граждани, които не желаят да влязат в армията по силата на мобилизационни заповеди, предаде БТА. 

"Словакия преценява всеки случай поотделно", заяви вчера говорителят на външното министерство Юрай Томага в отговор на въпрос на ДПА.

Финландия забранява влизането на руснаци с туристически визи

Словакия по принцип издава визи по хуманитарни причини, но няма ясна разпоредба, според която възражението срещу мобилизационни заповеди е достатъчна причина, посочва агенцията.

Говорителят заяви, че причината някои руски граждани да смятат, че Словакия умишлено забавя издаването на визи - не само по хуманитарни причини, но и например с цел обучение - се дължи главно на факта, че Русия е намалила персонала на словашките представителства в Москва и Санкт Петербург въз основа на "необосновано решение".

Руснак стреля срещу отговорник за мобилизацията в Сибир

Той намеква за дипломатически спор между Словакия и Русия. В края на март Словакия експулсира 35 служители на руското посолство по подозрение в шпионаж, на което Москва реагира реципрочно.

Позицията на Словакия по отношение на визите за руснаци повтаря позицията на балтийските републики, Чехия и Полша.

Чешкият президент Милош Земан обаче се дистанцира от позицията на чешкото правителство. "Човек, който бяга от Русия, не представлява риск за сигурността ни", заяви Земан в телевизионно интервю вчера.

Шарл Мишел подкрепя визи за руснаци, бягащи от мобилизацията

Според него руснаците, които не искат да се бият във войната в Украйна, трябва да бъдат приемани по същия начин, както бежанците от Украйна.

Германия е готова да приеме руски дезертьори от мобилизацията

По-рано министърът на външните работи на Чехия Ян Липавски заяви: "Онези, които бягат от страната си, защото не искат да изпълняват задълженията си към собствената си държава, не отговарят на условията за издаване на хуманитарна виза."

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм