Пред стотици посетители и гости екип от специалисти, представители на културните институти в Сливен, презентираха възможностите за различни видове туризъм в региона. Това се случи на 40-ото юбилейно издание на Международната туристическа борса „Ваканция и Спа Експо“, която се проведе в Интер Експо Център в София.

Интересът към щанда на Сливен отново бе огромен. Акцент в тазгодишното тридневно издание бяха традиционни храни и вина, честването на 190 години индустрия в България, атракции и изненади за публиката.

Щандът на Община Сливен бе посетен от всички официални лица и гости на изложението. Министърът на туризма Зарица Динкова поднесе поздравления към зам.-кмета инж. Стоян Марков за доброто представяне на Сливен.

Интерес към щанда на Града под Сините камъни проявиха кметове и ръководители на бордове по туризъм на общини от Гърция, Сърбия и България, както и много представители от академичните среди.

В рамките на изложението се проведе и кулинарното шоу „На софрата“.  Началото бе дадено от Ути Бъчваров и Мартин Трухчев. Целта бе да се  презентира традиционната кухня в регионите, които се представяха на изложението. Участие взеха български и чуждестранни общини. В кулинарната надпревара Сливен се представи с няколко характерни изделия от региона. Това бяха сливенски милинки, баница с лепило, баница „Маладой“, рачел от тиква, самардала, мармалад от праскови и тархана. Част от изделията бяха приготвени от преподаватели и ученици от ПГХТ  „Акад. Неделчо Неделчев“ - Сливен. 

По време на презентацията на Сливен се представиха сборниците от поредицата „Вкусни пътешествия из Сливенския край“, с автор Дора Куршумова. Домакин на сливенската софра бе инж. Стоян Марков, а ястията презентира Мая Иванова - ръководител на Крепост „Туида“. Шеф-готвачите оцениха изключително високо „вкусът“ на Сливен и проявиха интерес към традициите в сливенския край. Те оцениха високо представянето на Сливен и възможностите за гастро и културен туризъм. В рамките на изложението Община Сливен получи сертификат за „Пазител на автентичната кулинарна традиция“.