На закрита дискусионна сесия журито на проекта „40 до 40", в състав: 

Даниела Петкова и Асен Асенов (ПОК Доверие), Недялко Чандъров (Булстрад), Жечко Кюркчиев и Галена Симова (Tesy), Веселка Вуткова (Vivacom), Вержиния Джевелекова (Филип Морис), Леона Асланова (Innovation starter), Евгения Пеева (Заедно в час), Весела Герчева (Музейко), Никола Янев (entrepreneur.bg), Цветелина Анастасова (изкуствовед), Огнян Златев (Европейска комисия, София), Георги Гавазов (Saatchi interactive), Гергана Мудова (Мусиз), Магдалена Николова (МЛС Интернешънъл), Константин Вълков (Дарик радио), определиха кои ще са новите „40 до 40" за 2016. 

Задачата им не бе никак лека, тъй като трябваше да обсъдят над 150 пъстри номинации с представители от сферите на науката, изкуството, бизнеса, социалното предприемачество, IT, спорта и др.  

За „Пръв между равни" тази година журито определи Мая Златанова, основател на платформа за клинични изследвания FindMeCure. 

Ето кои са отличените „40 до 40" за 2016:

Александър Дрангажов, 35 г., предприемач

Изпълнителен директор на Questers. От години българският клон на технологичната компания подкрепя каузи свързани с образованието и развитието на децата у нас.

Александър Миланов, 32 г., социален работник

Задари човеколюбието му и емоционалната грижа за онкоболните пациенти и техните семейства, която доброволно отдава. 

Александър Хинков, 25 г., журналист

Заради създаването на кампания „рЕмисия новини“ в насърчаване на позитивния поток на новите в България.

Боряна Станчева, 28 г., преподавател РУ „Ангел Кънчев“

Заради иновативните методи на преподаване, които прилага в Русенския университет.

Валентина Стоева, 34 г., основател на фондация "Детски книги"

Заради нетрадиционните и новаторски за България кампании и инициативи за насърчаване на четенето сред българските деца.

Владия Михайлова, 35 г., куратор и културолог

Заради активната й работа за идентифициране, представяне и установяване на младата сцена на съвременното българско изкуство.

Владислав Драмалиев, 31 г., предприемач

Заради създадената от него платформа за събиране на дарения чрез криптовалута - bithope.org. 

Екипна номинация: Владимир Койлазов, Петър Митев под 40, IT

Заради постижения в областта на кинонауката и технологиите и наградата Оскар. 

Галин Попов, 33 г., основател на културен център ТАМ

Където почти всяка вечер представя най-различни артисти, танцьори, поети, фотографи, режисьори, музиканти от целия свят.

Гергана Грънчарова, 24 г., предприемач

Най-младата в този сезон на проекта, заради увлекателното и мотивиращо обучение, което поставя децата в центъра на обучителния процес и им помага да изградят ключови умения от 21 век – LeadersPlay. 

Даниел Троев, 24 г., психолог

Ръководител на хелп-екип в подкрепа на родители с деца страдащи от диабет.

Даниел Стефанов, 30 г., ръководител на софтуерна компания

Заради разработка на софтуер, който дава възможност за интеграция на хора с увреден слух - трансформация на говор към текст. 

Деян Михайлов, 32 г., софтуерен експерт

Създател на платформа, която служи за развитие на граждаснкото общество и запазване на човешката доброта - podariavam.com. 

Дилян Русев, 28 г., предприемач, програмист

Заради образователните игри за деца Jumpido, които се контролират с движение на тялото.

Екатерина Стоянова, 25 г., маркетолог

Заради изграждането на танцов пъзел "Таратанци" -  иновативен начин за усвояване на традиционни български хора под формата на игра. 

Екипна номинация: Емилиян Кадийски, Теодор Константинов, Илиян Димов  IT специалисти

Основатели на Враца Софтуер Общество. Организацията предоставя безплатни курсове по програмиране и допълнителни събития за ученици и възрастни.

Ивайло Трайков, 35 г., ръководител на лаборатория

Създава и защитава научен труд в областта на производството на автомобилни гуми, който труд предлага иновативни решения за обработката на каучука и създаването на гуми  с краен резултат: по-ниско износване на повърхността, респективно по-нисък разход на гориво, намаляване на вредините емисии.

Екипна номинация: Иво и Димитър Игнатови, под 40 г., тонрежисура, мултимедия  

Двама братя създатели на уникален проект iwalk.bg - анимирана 3D карта в помощ на туристите и гостите на България.

Йонко Лазаров, 27 г., предприемач

Заради създаването на "АзКметът" -  мобилно приложение за докладване на градски нередности, комуникация и съвместно управление между гражданите и общините.

Йоанна Митова, 34 г., предприемач

Заради работата й в инициативата Горичка и създаването на Metta - място за почивка и медитация със солни стаи и флотация. 

Калин Василев, 33 г., доктор на науките по генно инженерство + community sport leader

Заради създаването на TarnovoRuns - сдружение за безплатни тренировки, йога, бягане, здраве и общностно развитие.

Камен Козарев, 33 г., астрофизик

Създател на първия дигитален Планетариум към Природонаучен музей Пловдив.

Маргарита Доровска, 33 г., куратор

Първият шеф на галерия у нас, който има специално образование за тази позиция завършено в Кралския колеж по изкуствата в Лондон. Тя ръководи Дома на хумора и сатирата в Габрово. 

Мая Златанова, 29 г., предприемач

Създател на FindMeCure - умна търсачка за клинични изследвания.

Мирена Керезова, 24 г., създател на сайт за театър и PR специалист

Създател на театралния сайт LoveTheater.bg. Превръщайки театъра в своя лична кауза, Мирена прекарва голяма част от времето в помощ на това театрите да бъдат по-достъпни за зрителите, актьорите - още по-разпознаваеми, а младите таланти да имат много по-голям шанс за налагане след завършването си. 

Надя Дренска, под 40 г., активист/дизайнер

Създател на фондация “Нашите недоносени деца”, която постави на дневен ред темата за недоносените деца, техните родители, грижите и нуждите в обществото.

Екипна номинация: Николай Казмин и Владислав Симов, под 40 г., предприемачи

Основатели на онлайн платформата "Доместина", която предлага услуги за професионално почистване. Двамата създават технологията, благодарение на която, в днешно време един изцяло сив бизнес излиза на светло, генерира данъци, дава възможност за отлично възнаграждение, гарантира по - добра услуга за потребителите и отваря вратата за развитие на сектора.

Николета Попкостадинова, 34 г., журналист

Николета е създател на единствената в България платформа за сексуално и здравно образование за тийнейджъри Loveguide.

Екипна номинация: братя Рангелов, предприемачи

Създатели на Dronamics - карго дроните биха намалили значително транспортните разходи, което ще спомогне за разрастване на търговията в малките, по-недостъпни градове и села. Благодарение на тях пренасянето на стоки ще се извършва по-бързо, евтино и безопасно.

Светослав Петров, под 40 г., предприемач, изобретател

Заради създаването на ACSIS - софтуер, който подсказва на авиокомпаниите какъв е шансът дадена машина да не може да излети навреме поради определен технически проблем.

Екипна номинация: Станимира Христова и Красимира Стоицева, под 40, специален педагог и логопед

Създатели на сдружение с нестопанска цел “Местенцето” - пространството в София, където безплатно, част от децата със специални нужди могат да учат, играят и развиват уменията си. 

Стефка Попова, 34 г., адвокат

Създател на организация за Доброволно Кръводаряване - първата изцяло доброволна организация в подкрепа набезвъзмездното кръводаряване в България.

Татяна Миткова, 24 г., предприемач

Съосновател на ClaimCompass - фирмата помага на пътници в гражданската авиация да получат обезщетение от авиокомпанията в случай на отменен или закъснял полет. 

Тодор Парпулов, 34 г., дизайн на ръчни килими

Създава ръчно килими от изгубената колекция "Савонри", която е била най-престижната колекция в Европа и света през 18 век.

Екипна номинация: Тодор Гигилев, Симион Патеев, Петър Нейчев, Румен Рачков, Борис Христов, под 40, предприемачи

Основатели на Power of Youth Bulgaria (www.power-of-youth.bg) -  неформална организация, която обединява доказано успешни български предприемачи със социално мислене, които дават пример за иновативен мениджмънт и бизнес модели в България.

Тодор Цачев, под 40, музикант

Тодор Цачев основава Марчинг бенд „Marching Stars“ през лятото на 2011 година. Резултат е от дългогодишните му усилия за създаване на училищен оркестър по американски модел. Marching Stars е представителен училищен Марчинг бенд към Община Златица и СУ “Св. Паисий Хилендарски” – гр. Златица. От началото на 2012г. състава започва активно да участва в честването на различни национални и местни празници, придавайки им неповторима тържественост.  След множество престижни изяви Marching Stars придобива популярност в цялата страна се утвърждава като уникален за България проект.  Основната цел, заложена при изграждането му е да развие у децата чувство на отговорност, работа в екип и самодисциплина.Тодор обучава сам всички около 70 деца и ръководи цялата организационна дейност.

Трифон Михайлов, 32 г., предприемач

Съосновател на фондацията "Имам си кошер" / "I have a Bee" предоставяща иновативна система за лесно отглеждане на пчели. Изобретател на първия в света личен аксесоар за уиски, който променя иначе консервативния свят на уискито - WooWhiskey .

Екипна номинация: Хамалогика, под 40, артисти, предприемачи

Екипът на читалище Хамалогика в Бургас е културен и социален хъб, чиято мисия е да насърчава креативна социална промяна. Това място преобърна представите за това как трябва да изглежда и функционира едно Читалище в България.Те представят нов прочит на една уникална сама по себе си структура като читалището, която е характерна само за България.

Христо Христов, 29 г., предприемач

Заради интегрираната от него в България системата за взаимопомощ Ihelp. Целта на системата е чрез разработено приложение за мобилен телефон да се подават сигнали при нужда от спешна медицинска помощ. За три години Христо успява да създаде мрежа от доброволци, да обучи над 900 деца да оказват първа помощ. 

Екипна номинация: Янита Кирова и Ива Лапатова, под 40, танцьори/перформъри

Създатели на „Смешната лечебница на д-р Куку и д-р Пипи“. Ива и Янита се превъплащават в "медицински клоуни" и посещават детските отделения в болниците в страната като чрез средствата на театъра и смехотерапията създават една по-благоприятна среда и помагат за по-бързото оздравяване на дечицата. 

Честито на всички отличени в проекта!

Очаквайте всеки един от тях на гости в ефира на Дарик радио!